class=first-letter-big>Д ве трети от българския бизнес е засегнат от пандемията.

...
class=first-letter-big>Д ве трети от българския бизнес е засегнат от пандемията.
Коментари Харесай

Две трети от българския бизнес е засегнат от пандемията

class= " first-letter-big " > Д ве трети от българския бизнес е обиден от пандемията. Това регистрираха работодателските организации след анкета, в която са взели участие 810 предприятия от страната. Още по-голям е процентът на тези, които чакат утежняване на бизнес климата в идващите месеци, оповестява.

Според анкетата на Стопанската камара, близо 70% от дребните и междинни предприятия са потърпевши поради Коронавирус рецесията. 22% от интервюираните не регистрират смяна, а 7% даже са постигнали стопански напредък през предходната година.

И въпреки всичко, съвсем всеки от работодателите - 89 на 100 от интервюираните, регистрира утежняване на бизнес климата. Срещу тях стои единствено 2 % оптимизъм.



Всяко второ малко или приблизително дружество е отсрочило планувани вложения в бизнеса поради рецесията. В същото време междинните предприятия още чакат помощите от страната за първото затваряне.

„ Затова и ние предложихме да се подхващат ограничения, които ще дадат опция на всички, които имат потребност от тези пари. Това е освобождение на работодателите от заплащането на трите дни болничен”, сподели Цветан Симеонов от БТПП.

Организациите ще упорстват и за ускорение на процедурата по неплатежоспособност и разпродажба и ограничение на административната тежест.

„ За да се включите в електрическата мрежа на България на електроразпределителното дружество, са нужни 262 дни. За съпоставяне с обичаната ни Естония там са 90”, разясни Радосвет Радев от БСК.



Приоритет за работодателите е и разработване на механизъм за минималната работна заплата и смяна в пенсионния модел.

„ Трябва да обвържем приемането на пенсии с положените години труд и респективно внасянето на осигурителни вноски. За разлика от синдикатите поддържаме и насърчаване на частните пенсионни фондове, а не тяхната ликвидация”, разясни Радосвет Радев.

Работодателите ще опитат да задържат служащи, които поради рецесията се връщат от чужбина. Готови са да влагат в обучение.

„ Следващата мярка – строителство на детски яли, градини, кътове и обществено частно партньорство, също е важна”, сподели още Цветан Симеонов.

„ Само след няколко месеца ще има дефицит на служащи и експерти, тъй като нищо не се е трансформирало. Всяка година ние губим по 50 хиляди души на пазара на труда”, разяснява Васил Велев от АИКБ:

Усилията на работодателските организации в идната година ще са ориентирани и към енергетиката.

„ Трябва незабавно да изготвим и подпишем Национално съглашение за ликвидност на пазара за електрическа енергия, в което би трябвало да се ангажират всички производители от Българския енергиен холдинг. Трябва се ангажира и Борсата”, съобщи ръководителят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Приоритет за бизнеса през 2021 година ще са и включването ни в еврозоната и битка със сивата стопанска система.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР