class=first-letter-big>Д епутатът от БСП д-р Десислав Тасков, който напоследък често

...
class=first-letter-big>Д епутатът от БСП д-р Десислав Тасков, който напоследък често
Коментари Харесай

Разследване: Разкрития за злоупотреби на бивш болничен шеф и настоящ депутат

class= " first-letter-big " > Д епутатът от Българска социалистическа партия доктор Десислав Тасков, който в последно време постоянно чуваме да подлага на критика здравната система и неприятното положение на лечебните заведения. И да изяснява, че когато той и партията му дойдат на власт ситуацията в опазването на здравето и положението на лечебните заведения ще се усъвършенства и че той знае по какъв начин това да се случи, описват в предаването " ".

Неотдавнашни митинги пред болничното заведение в Каварна поради иден банкрут и четири неизплатени заплати на личния състав ни накараха да се разровим и да забележим какви ги е правил доктор Тасков единствено до преди година и малко, преди да стане народен представител на мястото на напуснала Народното събрание негова съпартийка.

Преди това, преди да стане народен представител, от 2016 година до края на 2019 година варненецът Тасков е шеф навръх общинската болничното заведение в Каварна. Доведен за началник от кмета на града – съпартийката му Нина Ставрева. Веднага след назначението му стартират странни управнически решения.

Още на третия ден Тасков подписва контракт за правни услуги с юрист от Шумен. В контракта юристът се задължава да участва в болничното заведение един следобяд, като не се прецизира, един път седмично, месечно или един път годишно. Единствената правна услуга, осъществена от юриста, е съглашение с „ Енерго-Про” за разсрочено заплащане на сметка за ток от 60 хиляди лв.. За същия интервал адвокатските му услуги костват на болничното заведение 70 хиляди лв.. Болницата заплаща 70 хиляди лв., с цел да разсрочи дълг от 60 хиляди.

Освен този юрист, шефът Тасков назначава и съветник по публичните поръчки от Варна. За периода на контракта с него, болничното заведение организира две публични поръчки. Консултантът не взима никакво присъединяване в тях. Въпреки това са му заплатени 6 хиляди лв. и бензин за 2 500 лева

И още - болничното заведение купува без конкурс здравно облекло за близо 30 хиляди лв.. Фирмата, от която го купува, е определена от шефа Тасков. Бързо изследване на пазара демонстрира, че същите медицински дрехи костват два пъти по-евтино. Любопитно е също, че към поръчката и контракта за доставка на здравното облекло, Тасков е присъединил мъжко яке-бизнес клас, два мъжки костюма и бизнес обувки.

Съмнителните дейности на директорa на болничното заведение в Каварна, Десислав Тасков, в този момент народен представител, не стопират дотук. Оказва се, че като шеф той е раздавал пари на външни, непознати за личния състав на болничното заведение хора. Ето съответен случай. По разпореждане на Тасков болничното заведение е изплатила длъжностен задатък от 2 700 лв. на Светлин Николов, човек, който в никакъв случай не е работил, не работи в болничното заведение, няма нищо общо с нея и никой там не го познава.

Още по-любопитен е казусът с различен фактура - за ремонт на автоматизирана скоростна кутия за 2 500 лв., която шефът Тасков носи в счетоводството и болничното заведение му изплаща парите. Странно. Защото болничното заведение не разполага с автомобил с автоматизирана скоростна кутия. Затова по данните от фактурата открихме във Варна автосервиза, който я е издал. Срещнахме се с механика, направил ремонта.

Проверихме номера на първокласната кола, който механикът ни даде. Оказа се, че е благосъстоятелност на Десислав Петров Тасков. Личната кола на шефа Тасков, която ремонтира за сметка на болничното заведение в Каварна. Болница, изправена пред банкрут и в която лекарите, сестрите и останалите чиновници не са получавали заплати четири месеца.

Наред с ремонта на скъпата си персонална кола, шефът Тасков я зарежда и с гориво – също за сметка на болничното заведение. Макар че няма право на това, документите демонстрират, че до момента в който е бил шеф, с частния си автомобил е изразходил 6 тона гориво на стойност 14 хиляди лв.. Купувал е даже масло, антифриз и течност за чистачки.

Открихме Десислав Тасков – някогашен шеф, а в този момент народен представител, пред частна болница във Варна. Той неведнъж опита да ни заблуди, че когато е бил шеф, Общинският съвет в Каварна, без той да желае това, е дал своя вот решение да му закупи служебна кола и да употребява водач. За да спестял пари на болничното заведение, той не извършил това решение и карал персоналния си автомобил. Проверката, която направихме, откри, че това не е истина и че Общинският съвет има едно само решение за пазаруване на автомобил и то не е за пазаруване на автомобил за шефа. Общинският съвет дава единодушие болничното заведение да закупи товарен автомобил с висока проходимост за доставка на препарати, консумативи, разнасяне на медицински проби за разбори и други сходни действия.

Повече по тематиката вижте във видеото.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР