class=first-letter-big>Б ританско-шведската компания “Астра Зенека” продаде дела си в американската

...
class=first-letter-big>Б ританско-шведската компания “Астра Зенека” продаде дела си в американската
Коментари Харесай

“Астра Зенека” продаде дела си в “Модерна” за 1,2 млрд. долара

class= " first-letter-big " > Б ританско-шведската компания “Астра Зенека” продаде каузи си в американската компания “Модерна” за 1,2 милиарда $, оповестява “Фокус”.

“Астра Зенека” се е разделила със своя 7,7% дял в “Модерна”, само че детайлностите по договорката, в това число информация по кое време тъкмо са продадени акциите, остават незнайни. Компаниите имат намерение да поддържат взаимни стратегии в области, които не са свързани с създаването на ваксини против ковид.



Според “Таймс” английският производител на медикаменти се е възползвал от покачващата се цена на акциите в “Модерна”, с цел да финансира придобиването на американската компания “Алексион”, която основава медикаменти за лекуване на комплицирани и редки болести.

Споразумението “Астра Зенека” да придобие “Алексион” за 39 милиарда $, беше реализирано в края на предходната година. Очаква се договорката да бъде финализирана през третото тримесечие на 2021 година Вероятно “Астра Зенека” е продала акциите на “Модерна” надалеч от пиковата им стойност от 189 $ за дял, достигната при започване на февруари, което e съвсем 9 пъти повече от цената им през март 2020 година



“Астра Зенека” и “Модерна” са разработчици на ваксини против ковид. За основаването им са употребявани разнообразни технологии. Ваксината на “Астра Зенека” се основава на ДНК, пренасяна от вектори на аденовирус от шимпанзе, а тази на “Модерна” употребява осведомителна РНК на ковид. По-рано “Модерна” разгласи, че възнамерява да достави 700 милиона дози от имунизацията си тази година, на обща стойност 18,4 милиарда $.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР