class=first-letter-big>А социацията на организациите на българските работодатели (Асоциация на индустриалния

...
class=first-letter-big>А социацията на организациите на българските работодатели (Асоциация на индустриалния
Коментари Харесай

АОБР е против отлагането на определянето на такса битови отпадъци

class= " first-letter-big " > А социацията на организациите на българските работодатели (Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска търговско-промишлена палата, Българската стопанска камара и Конфедерация на индустриалците и работодателите в България) изрично възразява против предложенията на Националното съдружие на общините в Република България за следващо отсрочване на използването на новата основа за установяване на Твърди битови отпадъци, като се употребява безусловно неприемлив и нерелевантен предлог - закъснение на преброяването на популацията. Това обявиха от АОБР в позиция по отношение на предложение на НСОРБ за следващото отсрочване на определянето на такса битови боклуци (ТБО) на основата на количествата генерирани боклуци и действително предоставяни услуги на обслужваното население и юридическите лица.

Независимо от всички останали фактори, даже и да беше извършено в период преброяването на популацията, резултатите от него биха могли да бъдат употребени не по-рано от 12 месеца след приключването му, след средата на 2022 година Очевидно е, че поради извънредно интензивната вътрешна и външна подвижност на популацията, валидността на получените данни е извънредно къса и евентуално не надвишава повече от един-два месеца. Поради тези аргументи данните не могат да бъдат употребявани по съответен метод от общинските препоръки при взимане на решения за установяване на основата и размера на Твърди битови отпадъци до идващото броене, т.е. след 10 година, в сходство с настоящите процедури в Европейски Съюз. Що се отнася до жилищния фонд като предмет на наблюдаване при преброяването, тази информация няма практическо приложение за разбора и процедурата за установяване на Твърди битови отпадъци.

Актуалните данни от регистрацията на лицата по непрекъснат и сегашен адрес под контрола на кметовете на общини и органите на Министерство на вътрешните работи се отразяват в регистрите на популацията и са налични за администрацията. Още повече, че поради идните парламентарни избори тези регистри следваше да са обновени и надеждни, включително и за задачите на образуване на основата и размера на Твърди битови отпадъци. В същото време след 1989 година процедурите и отговорностите по

действие на адресната регистрация в страната действително не са обект на ефикасен надзор от страна на способените държавни органи. По този въпрос сме отправяли многочислени оферти до органите на изпълнителната и законодателна власт, по които не последва съответна реакция, нито беше даден необорим отговор.

Принципът „ замърсителят заплаща “ беше признат в ЗМДТ в края на 2017 година Оттогава до през днешния ден практическото му използване беше отлагано неколкократно. Обсъжданото в този момент предложение на НСОРБ е за следващо отсрочване, въпреки и с видоизменени претекстове. Очевидно е, че отлаганията са единствено средство за анулация на справедливостта, прозрачността и контрола при събирането на Твърди битови отпадъци. Наясно сме, че постоянно ще се намират претексти за оправдания за несвършена работа, само че задачата на използването на „ замърсителят заплаща “ е тъкмо противоположната – работата да бъде осъществена и то по най-ясния и обективен метод, който се практикува във всички развити страни. Категорично се противопоставяме на манипулативното изказване от страна на НСОРБ, „ че новата формула фрапантно ще завиши таксата на огромна част от семействата за сметка на бизнеса, който сега поема главната тежест на заплащанията “. С въвеждането на правилото „ замърсителят заплаща “ всички физически и юридически лица ще бъдат подтиквани да събират разделно отпадъците, а това ще понижи както количеството, по този начин и дължимия размер на таксата за битови боклуци.

Като представителни организации на бизнеса в страната настояваме смяната въз основата на установяване на таксата да бъде приложена в периода, избран от ЗМДТ, и да бъдат отклонени уверено всички опити за отсрочване.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР