class=first-letter-big>А пелативният съд във Варна днес не даде днес ход

...
class=first-letter-big>А пелативният съд във Варна днес не даде днес ход
Коментари Харесай

Делото за трагедията в Хитрино: Апелативният съд във Варна изиска нова справка

class= " first-letter-big " > А пелативният съд във Варна през днешния ден не даде през днешния ден ход на делото за жп злополуката в Хитрино, станала на 10 декември 2016 година, а изиска нова информация от министерството на образованието за метода на образуване на бюджета на Висшето транспортно учебно заведение "Тодор Каблешков ", съобщи Българска телеграфна агенция.

След като тя бъде показана, съдът ще се произнесе по направените през днешния ден претенции на страните по делото. Процесът бе плануван за 22 февруари.

Присъдата на първоинстанционния Окръжен съд - Шумен по случая с случая в Хитрино е обжалвана от всички страни -

двамата подсъдими, частните обвинители, прокуратурата. Пред въззивния съд застават основният ватман Димитър Михнев /64 г./ и помощникът му Радослав Петков /45 г./, управлявали товарния трен. Тогава част от композицията дерайлира, последваха гърмеж, приключване на газ, многочислени пожари и опустошения на здания. Седем души изгубиха живота си, а 14 получиха тежки и междинни телесни повреди.

От първата правосъдна инстанция Михнев бе наказан на 15 години отнемане от независимост и 17 години отнемане от право да упражнява специалността си, а помощникът му - на 10 години затвор и 12 години без право да работи като локомотивен ватман. Те са под домакински арест.

Според присъдата на Шуменския областен съд двамата подсъдими са нарушили разпоредбите за придвижване на железопътния превоз. Това е предизвикало дерайлиране на част от цистерните и приключване на газ пропилен. Според първоинстанционния съд тежкият случай е бил предотвратим, в случай че са били спазени показанията на семафорите и изискваната скорост за придвижване на композицията.

Като смекчаващи отговорността на машинистите фактори са посочени, че пробитата цистерна не е отговаряла на условията на Правилника за интернационален железопътен транспорт на рискови товари, а жп инфраструктурата е била поддържаната на минимума. Освен това, товарен трен, пренасящ рисков товар, не би трябвало да стопира в обитаемо място, както е било възнамерявало в тази ситуация, за което пък двамата машинисти не са били известени.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР