Чувствително разминаване в нагласите у нас и в ЕС относно

...
Чувствително разминаване в нагласите у нас и в ЕС относно
Коментари Харесай

Мнозинството европейци подкрепят Украйна, у нас – всеки втори против военната помощ и санкциите

Чувствително разминаване в настройките у нас и в Европейски Съюз по отношение на съветската военна експанзия в Украйна, извършено в края на предишния месец.

Докато огромно болшинство от европейците продължава да утвърждава филантропичната, финансова и военна поддръжка за Украйна и украинците, то в България се записва съществено разделяне в обществото по тези въпроси.

Проучването демонстрира, че 86% от респондентите (в ЕС) поддържат продължаването на даването на филантропична помощ на хората, наранени от войната, до момента в който в България техният дял съставлява 78%.

В Европейски Съюз 77% са съгласни да бъдат одобрявани украински бежанци . В България 60% са " за ", а 36% се афишират " срещу " приемането на бягащи хора от войната в Украйна.

Докато болшинството в Европейски Съюз поддържа продължаването на финансовата и икономическа помощ за нападната от Русия страна (64% по отношение на 28%), то в България множеството от далите отговор са на противоположното мнение – 51% са срещу по отношение на 43%, които поддържат тези ограничения.
 Eurobarometer Bezhanci Finansova Pomosht Ukraine Снимка: Data annex Flash Eurobarometer 533 EU challenges and priorities in the context of the war in Ukraine
Разминаване има и по линия на военната помощ за Украйна . В Европейски Съюз 57% утвърждават изпращането на оръжия за Киев по отношение на 34%, които са срещу. У нас обаче числата са обърнати – едвам 39% от българите са изразили позитивно отношение по отношение на оказването на военна помощ за Украйна, до момента в който 56% са срещу.

Още по-видима е разликата в настройките на българите и европейците във връзка с глобите против Русия , наложени поради военната ѝ експанзия против Украйна. Докато в Европейски Съюз 71% поддържат ограничаващите ограничения, а единствено 22% им се опълчват, в България публичното мнение е разграничено, като лек превес имат хората, които са срещу глобите (49% срещу по отношение на 46% за).
 Eurobarometer Voenna Pomosht Sankcii Снимка: Data annex Flash Eurobarometer 533 EU challenges and priorities in the context of the war in Ukraine
77% от интервюираните европейци считат, че съветските управляващи са виновни за войната в Украйна и би трябвало да им се търси сметка (спрямо 16%, които не споделят това мнение). В България с това изказване са съгласни единствено 52%, до момента в който 40 на 100 считат, че търсенето на отговорност на управляващите в Русия не е вярно.

Експресното изследване „ Евробарометър “ по отношение на провокациите и целите на Европейски Съюз през 2023 година беше извършено в 27-те страни членки сред 24 и 31 август 2023 година Онлайн бяха интервюирани 26 514 жители на Европейски Съюз.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР