Чувствителен ръст на сивата икономика се наблюдава през 2010 г.

...
Чувствителен ръст на сивата икономика се наблюдава през 2010 г.
Коментари Харесай

Ръст на сивата икономика, несъбрани 22 млрд. от данъци

Чувствителен растеж на сивата стопанска система се следи през 2010 година - повече от 5,02 на 100, който последователно понижава през идващите години, демонстрират данни на БСК.

В номинално изражение за интервала 2008 - 2016 година несъбраните данъчни вземания са повече от 22,6 милиарда лв., като това са много занижени оценки , разяснява на конференция изпълнителният ръководител на БСК Божидар Данев и добави, че това значи, че над два милиарда лв. всяка година изчезват.

Изводите са направени на основата на методология, работеща с числови данни на Национален статистически институт, Евростат и други източници на статистическа информация, посочи Данев.

Особено обезпокоително е намаляването на каузи на Данък добавена стойност и налог облага /ДП/ в приходната част на бюджета - от 34,1 на 100 на 32,9 на 100 за Данък добавена стойност и 9,5 и 8 на 100 за Директива за птиците от общо данъчните доходи за 2007 година и надлежно за 2016 година

Масово събитие е криенето на налог облага, означи Данев и добави, че топ 50 компании по доходи съвсем нямат облаги, а също така огромна част от тези компании вършат вложения. Почти няма смяна в приходите от акцизи, макар че има внезапната смяна на цената на акцизните ставки и размерите на продажби на акцизни артикули, разяснява Данев.

Сред предложенията на БСК за понижаване на размера на сивата стопанска система са:
ускорение на периодите за въвеждане на евродиректива по възобновяване на Данък добавена стойност, корекции в процедурата за възобновяване на здравноосигурителните права, инспекция на осигурителните заплащания в държавните и общинските структури, където събираемостта понижава, предплатено въвеждане на директивата, съгласно която налог облага се заплаща там където е създадена услугата или продуктът, с което ще се приключи износа на народен артикул посредством трансфериране на облаги, анулация на механизма на минималния размер на осигурителния приход - източник на сивия бранш. В отговор на въпрос за рекомендациите на Камарата за новия бюджет Данев уточни, че БСК упорства той да е децентрализиран и да е с понижена разходна част - да вземем за пример посредством внезапно "свиване " на администрацията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР