Чувате прякорите им всеки ден - Еврото и Нотариуса. Уж

...
Чувате прякорите им всеки ден - Еврото и Нотариуса. Уж
Коментари Харесай

Въпроси и отговори: Свързани ли са Мартин Нотариуса и Петьо Еврото с Гешев и Сарафов

Чувате прякорите им всеки ден - Еврото и Нотариуса. Уж са част от разнообразни сюжети, само че за едно и също нещо - търговия с въздействие в правосъдната система. Действат от години, само че прокуратурата не реагира. Накрая основният прокурор е заменен, единият брокер изчезва, а другият е погубен. Какво се случва в този момент?

Тайни срещи с магистрати в тъмни стаи на охранявани частни клубове. Записани и снимани диалози за хода на съответни каузи. Размяна на пликове с документи и пари. Компромати за полови и други зависимости. Изнудване, рекет, насила.

Така от за противозаконни бизнеси на двама души с прякори. И двамата са известни в правосъдната система от години, само че по този начин и не станаха обект на интерес от страна на прокуратурата. До предходната пролет, когато основният прокурор Иван Гешев беше уволнен, а на негово място краткотрайно пристигна заместникът му Борислав Сарафов .

Още преди единият да смени другия, Сарафов и Гешев влязоха в. Но чак след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса на 31 януари тази година нескрито излязоха съответни обстоятелства.

Например за това по какъв начин двамата са се вътре в прокуратурата. Правили са го с един инструмент, който би трябвало да служи на правораздаването, а не за персонално възмездие - с формиране на следствия.

В последните седмици на Гешев като основен прокурор е формирано следствие против някогашния следовател Петьо Петров - Еврото , по което се събират доказателства против Сарафов. А откакто Гешев е уволнен и Сарафов заема мястото му, това дело е прекъснато и прокуратурата стартира да събира доказателства против Гешев, до момента в който.

През това време обществото чака същата тази прокуратура да разкрие убийството на Божанов, да откри и да съобщи на съд всички магистрати, свързани с него и Еврото. Нещо, което наподобява все по-малко евентуално на фона на данните, че двамата брокери са имали въздействие на най-високо равнище в държавното обвиняване.

Всъщност схемите на Еврото и Нотариуса са известни и на Гешев, и на Сарафов от дълго време. Но прокуратурата стартира да работи по тях интензивно едвам когато висшето ѝ управление е разтърсено от спор. А този спор е предшестван от.

Ето каква е хронологията на тази история.
Кога Гешев и Сарафов влязоха в открит спор
На 1 май 2023 година до кортежа на тогавашния основен прокурор Иван Гешев. Първоначално заместникът му и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов споделя, че се проверява тероризъм. Прокурори от цялата страна излизат пред правосъдни покои в символ на поддръжка за Гешев.

След няколко дни Сарафов обществено, а от ГЕРБ и Движение за права и свободи афишират, че желаят оставката на основния прокурор. Нещо, което до момента в никакъв случай не са правили.

Веднага по-късно няколко досегашни поддръжници на Гешев в Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) внасят публично предложение за уволнението му.

В отговор Гешев къса обществено оставката си и упреква " мафията " и " боклука " в Народното събрание, че желаят да овладеят прокуратурата. Твърди също, че е получил заплашително писмо. Сарафов му дава отговор с разкрития по какъв начин Гешев държи каузи " на трупчета ", с цел да изнудва политици.

Месец по-късно, а незабавно по-късно Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет за краткотрайно изпълняващ функционалностите на основен прокурор.
Кога стартира следствието против Мартин Нотариуса
В края на април 2023 година, броени дни преди до кортежа на Гешев да избухне гърмеж, в Софийската градска прокуратура (СГП) е формирано следствие против хипотетична незаконна група на Мартин Божанов-Нотариуса.

Това се случва, откакто 4 месеца по-рано, в края на декември 2022 година Главната дирекция " Борба с проведената престъпност " (ГДБОП) в Министерство на вътрешните работи изпраща на СГП данни, че групата на Божанов се занимава с търговия с въздействие, имотни измами, пране на пари и закани против магистрати.

Началото на това следствие не е обществено оповестено и за него се схваща цели 9 месеца по-късно - откакто пред дома си край София на 31 януари 2024 година

Докато Нотариуса е жив, публицистите са тези, които вършат следствия за него, а не управляващите. Първите разкрития за имотните му измами са излъчени от още през 2004 година

През лятото на 2021 година пък (АКФ) осветява негова скица за изнудване посредством търговия с въздействие в закритите към този момент профилирани прокуратура и съд. Прокуратурата не реагира.
Какво се случва в този момент с делото против Нотариуса
Софийската градска прокуратура твърди, че продължава да проверява хипотетичната незаконна група на Нотариуса. От обществените разкрития досега е известно, че измежду хипотетичните обвинени са трима юристи - Емил Писков , Велимир Атанасов и Калин Чанков .

Писков беше махленски като участник в изнудването на Ивайла Бакалова и мъжа ѝ Веселин Денков в следствието на АКФ през 2021 година

Атанасов и Чанков бяха посочени като част от схемата за напън, приложена от Нотариуса на арбитър Владислава Цариградска още през 2019 и 2020 година

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР