Чувам ги отвсякъде, а на следващия ден като мина, тишината

...
Чувам ги отвсякъде, а на следващия ден като мина, тишината
Коментари Харесай

Зазиждат прилепи при санирането на блокове в Бургас

" Чувам ги отвред, а на идващия ден като мина, тишината е оглушителна! Те са към този момент под изолацията, зазидани вътре. "

Този сигнал е получила фондация " Дивите животни " за зазидани прилепи в бургаския жилищен комплекс " Изгрев ". Става дума за блокове, които сега се санират или им следва саниране.

Отидохме на място, документирахме съществуването на прилепи. По това време на годината блоковете гъмжат от живот, в това число огромна част от мигриращите типове са се завърнали, с цел да зимуват тук. Подадохме сигнал в Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас за блок 71, както и за близките блокове, които се санират или ще бъдат санирани. Те се отзоваха и отидоха на инспекция, описаха пред OFFNews.bg деятели на фондацията.

" За блок 71 предписаха " да бъдат инсталирани PVC-тръби с най-малък интервал на инсталиране от 3 дни [...]. За ефикасното изселване на прилепите тръбите ще се инсталират поетапно в процепите и в отворите за проветряване, през целия интервал на саниране “.

За всички останали блокове Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас изпрати писмо до всички кметове на общини за предприемане на ограничения за запазване и ограничение на негативното влияние върху предпазените типове, които включват авансово проучване, обмисляне на ремонтните действия отвън интервала на зимуване на прилепите и размножителния интервал на птиците, използване на обезщетителни ограничения " - прецизират от фондация " Дивите животни ".

Активистите на организацията обаче възразяват против по този начин предписаните ограничения за блок 71.

Според тях " тези ограничения ще бъдат неефективни и няма да предотвратят унищожаването на огромен брой екземпляри на предпазени типове животни. "

" Мотивите ни да възразим са: 1) не е било направено проучване на постройката, т.е. тръби ще бъдат сложени неразбираемо къде, откакто не е известно нито къде са прилепите, нито къде са отворите на убежищата им и това по никакъв метод не подсигурява излаз за колонията; 2) по това време на годината прилепите към този момент изкарват все по-дълги интервали в неактивност със доста занимателен метаболизъм, някои може и да влизат към този момент в хибернация. Това значи, че тръбите, които се слагат за извеждане на прилепите, по това време на годината би трябвало да се оставят двупосочни и да останат по този начин до пролетта, когато прилепите ще бъдат дейни още веднъж. Тогава тръбите могат да се създадат еднопосочни и след известно време, което зависи от атмосферните условия, да бъде затворен. В противоположен случай някои човеци несъмнено ще изоставен убежището си, само че не и цялата колония, която ще бъде зазидана. " - аргументират се от фондацията.

Управителят на " Дивите животни " Любомила Кривошиева е изпратила отворено писмо до премиера, министъра на околната среда, министъра на районното развиване и кмета на Бургас, в което алармира, че " нелегално и с благословията на държавни структури следва да бъдат убити по изключително нечовечен метод голям брой човеци от предпазени скотски типове. "

На сигналите ни, че в Бургас, жилищен комплекс " Изгрев ", блок 71 и близките блокове има прилепи, Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас издаде наставления, които няма да бъдат ефикасни, вследствие на което умишлено и нелегално ще бъдат зазидани доказано налични животни от предпазени типове, предизвестява в писмото си Любомила Кривошиева.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР