Чували сме, че настроението ни може да окаже влияние върху

...
Чували сме, че настроението ни може да окаже влияние върху
Коментари Харесай

Можем да се заразим с лошо настроение, но не и с депресия

Чували сме, че настроението ни може да окаже въздействие върху близките, с които поддържаме връзка директно. Сега това се удостоверява и от науката, която прибавя и още един аспект към заразността на страстите ни, написа изданието Science Daily.

Едно скорошно изследване демонстрира, че както положителното, по този начин и неприятното въодушевление могат да бъдат "прихванати " от другари, само че това не важи за депресията. Изследователският екип от Университета в Уоруик, Англия проучвал дали настроенията на приятелите ни могат да обиден и нас.

Екипът анализирал данните от огромно американско изследване, озаглавено The National Longitudinal Study of Adolescent to Adult Health, извършено в интервала 1994 — 2008 година Те се фокусирали върху една част от него (Spreading of components of mood in adolescent social networks), проследяваща настроенията на подрастващите в учебните заведения в Съединени американски щати и по какъв начин тези настроения въздействат върху кръга от другари на младежите

Експертите, приложили математически модел, посредством който анализирали данните от изследването.

Откритията на екипа посочили нещо много забавно. Според тях неприятното въодушевление, както и разнообразни признаци на депресията, като да вземем за пример беззащитност и загуба на интерес, могат да бъдат прихванати, когато младежите по-често поддържат връзка със свои връстници, обзети от отрицателни страсти. И въпреки сходни контакти да са причина за проблеми и прочувствена неустойчивост, у "заразилите се ", учените разкрили, че тези отрицателни страсти и неприятно въодушевление нямат задоволително мощен резултат, с цел да причинят меланхолия.

Аналогично, специалистите открили, че същият модел може да бъде открит и при тези младежи, които са обградени с повече положителни другари и по-често се намират измежду хора в положително въодушевление. Колкото повече е положителното въодушевление към нас, толкоз по-щастливи започваме да се усещаме.

"Ние изследвахме дали съществуват доказателства, че обособените съставни елементи на настроението (като вкус, отмалялост и сън) се популяризират измежду американските младежи чрез приятелското им обграждане и дали с течение на времето може да се открие смяна в тяхното въодушевление, под въздействието на близките ", изяснява ръководителят на изследването Роб Ейър, експерт по статистика в региона на публичното здраве.

"Доказателствата сочат, че настроението може да се популяризира от човек на човек посредством развой, прочут като обществена болест ", добавя той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР