Чували с копия на прокурорски постановления, касети и флашки с

...
Чували с копия на прокурорски постановления, касети и флашки с
Коментари Харесай

Чували с прокурорски постановления, флашки, касети. Как е работила мрежата за влияние на Петьо Еврото

Чували с копия на прокурорски постановления, касети и флашки с компромати. И човек, който пази, събира и основава мръсни секрети за магистрати. Залог на тези връзки са действителни човешки ориси. Какво значи да влезеш в Семейството на Петьо Петров-Еврото?

Убийството на предизвика серия от събития, които повдигат завесата към мрежа от зависимости и корупция в правосъдната система. Засега на прицел е главно някогашната районна прокурорка на София Невена Зартова .

от управителния пост под натиска на краткотрайния основен прокурор Борислав Сарафов . Преди това той разпореди цялостна на делата в Софийската районна прокуратура (СРП). Сарафов инициира и две дисциплинарни производства против Зартова.

През май 2023 година ръководената тогава от Зартова СРП против някогашния следовател Петър Петров-Еврото , обвинен по случая " Осемте джуджета ". В хода на следствието са събрани свидетелски показания, които уличават Сарафов във връзки с Еврото. След уволнението на някогашния основен прокурор Иван Гешев делото беше конфискувано от Софийската градска прокуратура (СГП) и.

Сега главният въпрос е дали на Еврото, събрани от СРП, към момента са в цялостен размер и дали те ще бъдат обект на задълбочено и.

Миналата седмица прокурор Зартовавъв краткотрайната комисия за изследване на убития Мартин Нотариуса. Там тя сподели, че магистратите, свързани с Еврото, " с горделивост назоваха себе си Семейство ".

В Студио България на Свободна Европа разговаряхме с Невена Зартова за Семейството на Петьо Петров в правосъдната власт и неговото въздействие.
Най-важното от изявлението
" В София се направиха претърсвания и изземвания на няколко адреса, които са населявани от Петър Петров-Еврото в последните години и там се откриха голям брой движимости и предмети, които поддържаха казаното от очевидците. Намериха се чували с копия на прокурорски постановления. Чували. Не един и не два. "

" В разпити на очевидци се сочеше това нещо – че се идва в заведението [ " Осемте джуджета " ], че се носят постановления, че те се преглеждат, " утвърждават " и по-късно поемат съответния си път. "

" Напълно е допустимо да е имало компромати и по отношение на самия [Иван] Гешев, защото аз знам, че Петър Петров работи тъкмо по този метод. Така че е допустимо през 2022 година това да е било пречката да не се случи следствието [срещу Еврото]. "

" Когато стана ясно от показанията на очевидците, че това не са просто хвърлени в пространството изказвания, а те се поддържат едно от друго и водят до обосновано съмнение, че би могло да е налице действие, осъществено от магистрати, обикновено е да ме тормози. И то - от висшестоящи магистрати. "

" Членовете на Семейството се поддържат, оказват помощ си. Точно като в нискобюджетен мафиотски филм. Помагат си във всеки един случай. "

" Те са длъжни да си оказват между тях подпомагане при решаването на съответни каузи и преписки: по какъв начин да бъде решена една кореспонденция, на кого да се повдигне обвиняване, по кое време да са се повдигне обвиняване, по кое време да се приключи едно произвеждане и дали да се приключи, какъв брой да се бави това произвеждане. "

" Това не е ли ужасно? Името на едната група да се свързва с някогашния основен прокурор, а името на другата група да се свързва с сегашния и.ф. [главен прокурор]. За мен това е ужасно и за мен това приказва за една тотално, но тотално неработеща правосъдна система. "
" Паралелно деловодство "
По думите на някогашната районна прокурорка на София в рамите на следствието против Петьо Еврото сътрудниците ѝ са разкрили в два жилището наоколо до несъществуващия към този момент ресторант " Осемте джуджета " " чували с копия на прокурорски постановления ". На тези и други адреси са били открити още флашки, видео- и аудиокасети, компютри, камери.

Преди да изчезне, Петров използваше този ресторант като офис и очевидци настояват, че в него са виждали и сегашния и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов , предшественика му Иван Гешев , а и други висши прокурори. Има и показания за това, че Еврото е заснемал срещите си с магистрати, а и подиуми със полов темперамент с тяхно присъединяване, с цел да ги изнудва след това.

" В София се направиха претърсвания и изземвания на няколко адреса, които са населявани от Петър Петров-Еврото в последните години и там се откриха голям брой движимости и предмети, които поддържаха казаното от очевидци. Намериха се чували с копия на прокурорски постановления. Чували. Не един и не два ", сподели Зартова.

Обвинителката оприличи откритото като " редом деловодство " на прокуратурата. Тя посочи още, че очевидци са разказали, че " се идва в заведението [ " Осемте джуджета " ], че се носят постановления, че те се преглеждат, " утвърждават " и по-късно поемат съответния си път ".

В рамките на описаната скица за въздействие, " преди да бъдат публично изведени от деловодството на прокуратурата, [постановленията] минават на утвърждение през този човек [Петьо Еврото] или през негови доближени, след което се извеждат публично с автограф и щемпел от деловодството и към този момент стават факт ".

Всички тези доказателства, събрани от СРП, бяха изпратени през юни 2023 година на Върховния касационен съд (ВКС), който да ги съхранява до назначението на Даниела Талева за специфичен прокурор по механизма за следствие на основния прокурор.

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) обаче забави нейното публично предопределение, а през това време Софийската градска прокуратура изиска от СРП делото за Еврото. След това СГП изиска от Върховен касационен съд и по него, в това число тези, които уличават Сарафов за присъединяване в схемата. Самият Сарафов пък наследи краткотрайно поста на основен прокурор.

Делото против Еврото, стартирано в СРП, беше прекъснато, а против прокурор Константин Сулев , повдигнал на Петров първичните обвиняване, беше формирано дело за длъжностно закононарушение.

Накрая се оказа, че - Йордан Петров от СГП, е прекратил следствието против Петьо Еврото, на СРП по него, а в този момент проверява и групата на убития Мартин Нотариуса.
Хонорар, в случай че си от Семейството
По отношение на метода, по който е функционирала групата към Петьо Петров, прокурор Зартова към този момент няколко пъти сподели, че в правосъдната система съществува кръг, който назовава себе си Семейството . Тя показа още предходната седмица в Народното събрание, че и на нея ѝ е предлагано да влезе в него, само че е отказала.

" Членовете на Семейството се поддържат, оказват помощ си. Точно като в нискобюджетен мафиотски филм. Помагат си във всеки един случай ", сподели Зартова пред Свободна Европа.

По думите ѝ " те са длъжни да си оказват подпомагане при решаването на съответни каузи и преписки ". Това включва " по какъв начин да бъде решена една кореспонденция, на кого да се повдигне обвиняване, по кое време да са се повдигне обвиняване, по кое време да се приключи едно произвеждане и дали да се приключи, какъв брой да се бави това произвеждане ".

Зартова сподели, че " връзките сред членовете на това Семейство се държат с пари или с компромати, или и с двете ". Тя е получила покана да влезе в кръга през 2018 година

" Зависимостта стартира на входа на Семейството. А излаз от тази взаимозависимост няма ", добави Зартова с уточнението, че офертата към нея е била за " месечен хонорар " от 5000 лв..

" Това не е ли ужасно? Името на едната група да се свързва с някогашния основен прокурор, а името на другата група да се свързва с сегашния и.ф. [главен прокурор]. За мен това е ужасно и за мен това приказва за една тотално, но тотално неработеща правосъдна система ", заключи на финала на диалога Невена Зартова във връзка взаимните обвинявания, които обществено си разменят Гешев и Сарафов.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР