Чували ли сте за растението моринга? Към днешна дата над

...
Чували ли сте за растението моринга? Към днешна дата над
Коментари Харесай

Моринга – растението „чудо“ за добро храносмилане и баланс на кръвната захар

Чували ли сте за растението моринга? Към днешна дата над 1300 изследвания, публикации и отчети са фокусирани върху изгодите и лечебните качества на това неизмеримо растение, които са изключително значими в някои елементи на света, мощно податливи на огнища на разнообразни болести и дефицит на храна. Установено е, че съвсем всяка част от морингата може да се използва – шушулките й са употребявани за филтриране на вода, семките служат за изработка на масло за козметични цели, листата й са подобаващи за мощен антиоксидантен чай или се стриват на прахуляк и се употребяват като хранителна добавка.

Някои от положенията, върху които морингата повлиява позитивно, са:

• Анемия

• Различни възпаления в организма

• Артрит и други болки в ставите (например ревматизъм)

• Алергии

• Запек, болки в стомаха и диария

• Хронични главоболия

• Сърдечни проблеми, в това число високо кръвно налягане

• Камъни в бъбреците

• Задържане на течности

• Бактериални, гъбични и вирусни инфекции

Освен всичко друго морингата е отличен източник и на протеини, витамин А, калий, калций и витамин С. Една чаша прясно нарязани листа (21 грама) съдържа: 2 г протеин, витамините B6 (19%), витамин А (9%) и C (12%), желязо (11%), рибофлавин или B2 (11%) и магнезий (8%)

undefined

Морингата е позната с над 100 имена на разнообразни езици по целия свят. Произхождащ от планините на Хималаите, елементи от Индия и Африка, този растителен тип е елементарен за развъждане и е екипиран с над 90 защитни съединения, в това число изотиоцианати, флавоноиди и фенолни киселини. Специфичното растение е известно с изгодите си за битка с възпаления, с разнообразни резултати на недохранване и срещу стареене, неслучайно е наричано „ растението знамение ”.

Осигурява антиоксиданти и противовъзпалителни съединения -

Установено е също, че морингата съдържа примес от есенциални аминокиселини (градивни детайли на протеините), каротеноидни фитонутриенти (същите типове се срещат в морковите и доматите), антиоксиданти като кверцетин и естествени антибактериални съединения, които работят по същия метод, както доста противовъзпалителни медикаменти. Листата на морингата имат високо наличие на съединения, които забавят процесите на стареене, в това число полифеноли, витамин С, бета-каротин и хлорогенна киселина (тя е и главно фенолно съединяване в кафето), които намаляват резултатите от оксидативния стрес и възпаления.

Морингата дейно балансира хормоните и забавя процесите на стареенето. Растението, също по този начин, има и лечебен капацитет за подкрепяне на предотвратяването на затруднения, дължащи се на стареене и естествени хормонални промени (особено при менопауза).

Страхотна е и за положително храносмилане и разнообразни храносмилателни проблеми поради противовъзпалителните свойства. И също така балансира равнищата на кръвната захар с помощта на наличието си на характерен тип киселина - хлорогенна киселина.

Защитава и подхранва кожата

Благодарение на наличието на естествени антибактериални, противогъбични и антивирусни съединения, морингата защищава и кожата от разнообразни форми на инфекции и раздразнения (използва се и за премахване на миризми, възпаления на кожата, свързани с акне, проблеми с пърхот и др.)

Защитава и мозъка, а също по този начин усъвършенства настроението – поради високото си наличие на аминокиселината триптофан, богата на антиоксиданти и съединения. Морингата оказва помощ и в битката с умората, меланхолия, ниско либидо, промени в настроението и бодърствуване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР