Чували ли сте за Даз Бекстър от Ню Йорк, който

...
Чували ли сте за Даз Бекстър от Ню Йорк, който
Коментари Харесай

Откъде идва лошата слава на петък 13-и

Чували ли сте за Даз Бекстър от Ню Йорк, който бил толкоз изплашен от петък 13, че решил през целия ден да не става от леглото и да изчака идващия ден под завивките? Така и не го дочакал, тъй като таванът над леглото му паднал и го умъртвил на място. 

Но страхът за петък 13 несъмнено не идва от Даз и датира  доста от преди 1976 година, когато се случил въпросният случай с тавана в Ню Йорк.

Числото е отговорно, не петъкът

Мнозина имат вяра, че петък 13 е по-скоро артикул на общото усещане за цифрата 13, което не е обвързано с деня от седмицата. Негативното отношение към него идва най-много от това, че 12 е повтарящ се от антични времена знак на цялосност, комплектност и цялост - 12 месеца в годината, 12 олимпийски бога, 12 израелски нации и други

От тук някои заключват, че 13 е знак на неблагополучие, разрушение на приключеното един тип, и надлежно носи злощастие. Въпреки това няма еднопосочен отговор на въпроса за какво петъкът се смята за неприятен ден в композиция с цифрата 13.

Библейска символика

Някои имат вяра, че неприятната популярност на деня има древен корени. Има даже историци, които настояват, че на този ден Ева е отхапала от райския плод, както и че огромният потоп е почнал отново на петък 13. 

Други спекулират, че денят е злощастен, тъй като на Тайната вечеря във Велики четвъртък участвали тринадесет души (Юда седнал последен), след което Христос бил разпнат на идващия ден - петък. 

Съвременни проявления 

Ако изключим случката с Даз Бекстър, можем да проследим много на пръв (и втори) взор трагични модерни събития, които са обвързани със злощастната дата. 

През 2010 година 13-годишно момче е убито на място от мълния, тъкмо в 13:13 ч., навръх петък 13.

Доста прочут е и случаят с чилийския аероплан, който се разрушава в Андите на 13 октомври през 1972 година Пак петък.

Но една от най-известните случки на съдбовната дата е обвързана със гибелта на великия рапър Тупак Шакур, който умира на петък 13 през септември 1996 година - шест дни, откакто е прострелян.

Най-близката във времето покруса на кръстоската от тази дата и този ден от седмицата е нападението в Париж през ноември 2015 година, когато 130 души станаха жертви на терористичен атентат.
 Снимка 317498
 

Въпрос на религия

Ако човек реши да задълбае в символиката и в историята на петък 13, сигурно ще откри повече от предстоящото. Но както най-вероятно разбирате към този момент, няма съответна причина да имаме вяра, че денят е анатемосан - всичко опира до персоналната вярата на човек. А ние имаме вяра в положителното и ви пожелаваме страховит петък 13.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР