Чували ли сте името AMTD Digital и кой стои зад

...
Чували ли сте името AMTD Digital и кой стои зад
Коментари Харесай

Мистерията на една меме компания повишила оценката си от $1 милиард над $400 милиарда

Чували ли сте името AMTD Digital и кой стои зад него? Най-вероятно не! Но това е последната мистериозна " меме компания " повишила оценката си от 1 милиард $ до над 400 милиарда $, освен това единствено за броени дни.

Какво съставлява тази компания?

Това е въпросът, който доста вложители си задават, откакто във вторник незнайна компания от Хонконг съумя да се причисли към редиците на световните мега компании с оценка на стойност към половин трилион $.

Всичко стартира, когато американският депозитен дял (ADS) с тикер код HKD се увеличи при отваряне, като скочи с 25% над предходната цена на затваряне тъкмо при започване на търговията, преди да доближи връх за деня при $2,555 $.

В своя пик цената на делът се усили повече от три пъти и доближи пазарна капитализация от над 450 милиарда $, повече от компанията майка на Фейсбук Meta или китайския колос за онлайн търговия на дребно Alibaba.

И го направи при дневен размер от единствено 350 500 акции, съгласно данни на Yahoo Finance, най- ниският от началото на търгуването на депозитарната квитанция и надалеч под приблизително търгуваните 1,2 милиона броя дневно.

Дори и откакто загуби една четвърт от цената си в сряда, компанията към момента се прави оценка на към 240 милиарда $, което я прави по-ценна от Toyota, Nike, McDonald " s или Walt Disney.

Излишно е да се споделя, че това беше впечатляващо показване за компания, която продаде 16 милиона акции по 7,80 $ всяка в средата на юли, което й даде пазарна капитализация от към 1 милиард $.

Какво стои зад скока?

Изглежда няма никакво опрощение за този тип пазарна капитализация. Общият размер на активите, генериращи приходи, в нейния баланс едвам надвиши границата от 400 милиона $ към март съгласно документите на SEC, което е нещо доста малко в света на високите финанси. Fortune се опита да се свърже с компанията, само че имейлите и позвъняванията й останаха без отговор.

Един взор към уеб страницата на AMTD Digital разкрива малко от нейния бизнес модел. Кратко едноминутно корпоративно презентационно видео популяризира компанията като " платформа за цифрови решения на едно гише в Азия и термоядреен реактор за най-хубавите бизнесмени и хрумвания в цифровата епоха ", употребявайки отчетливо сходна на Междузвездни войни реторика.

По-задълбочено разглеждане на проспекта, подаден в SEC, разкрива какво значи това. AMTD Digital главно продава нещо като клубно участие на своите " SpiderNet Ecosystems Solutions ", които настояват, че носят изгоди, като свързват бизнесите един с различен. Това съставлява по-голямата част от неговите 25 милиона $ годишни доходи, генерирани през фискалната година, която завърши през април 2021 година

По-скоро необикновените му облаги преди налози за последните три години са непрекъснато по-високи от горната линия с помощта на счетоводните облаги по обективна стойност на икономическите му ползи в компании като Appier, DayDayCook, WeDoctor и пет азиатски финтех компании.

Компанията майка е AMTD Group, хонконгски конгломерат, който изброява капиталовото банкиране, хотелските услуги, първокласното обучение и медиите и развлеченията като свои съществени пълномощия. Освен това има още едно дъщерно сдружение, AMTD IDEA, което също е записано на Нюйоркската фондова борса, само че коства " единствено " 14 милиарда $.

" Значителна волатилност "

Защо тъкмо AMTD Digital е записана в Съединени американски щати, не е ясно, защото тя неотложно предизвести вложителите в своя проспект за продажба на акции, че в последна сметка може да бъде принудена да се делистне според разпоредбите на SEC. Това е по този начин, тъй като бюрокрацията, въведена от Пекин, понастоящем пречи на неговия китайски инспектор да бъде инспектиран от Надзорния съвет за счетоводство на обществените компании на Съединени американски щати, основан според Закона Сарбейнс-Оксли.

Това е непрекъснат източник на отчаяние за вложителите в доста китайски акции. Ако Съединени американски щати и Китай не съумеят да реализират договорка, почти 261 регистрирани в Съединени американски щати китайски компании с обща пазарна стойност от 1,3 трилиона $ ще бъдат изправени пред делистване.

Председателят и основен изпълнителен шеф на AMTD Group, Калвин Чой, напусна поста си на ръководещ шеф в UBS, с цел да поеме ръководството.

Сеизмична особеност

В света на фундаменталния разбор, където фирмите се правят оценка въз основа на техните бъдещи парични потоци, умопомрачителната пазарна капитализация на AMTD Digital е тип сеизмична особеност във финансовата система, която статистически видяно би трябвало да се появява единствено един път на всеки 100 години.

Дори AMTD Digital наподобява не схваща за какво в този момент е толкоз скъпа. Използвайки благодарствено писмо до своите нови акционери, компанията твърди, че също е объркана от представянето на своите акции.

" През интервала след първичното ни обществено предложение Компанията означи забележителна неустойчивост в цената на ADS-те и също по този начин следи доста деен размер на търговия ", написа във вторник AMTD Digital. " Доколкото ни е известно, няма основни условия, събития или други въпроси, свързани с бизнеса и оперативните действия на нашата компания след датата на IPO. "

С този тип скок не е изненада, че безконечните мечки се появиха от съня си. Известният продавач на къси позиции Джим Чанос попита дали " всички просто ще пренебрегнем 400-те милиарда мемове в стаята ".

По стичане на събитията повишаването на акциите на компанията пристигна същия ден, когато ръководителят на Комисията по скъпи бумаги и тържища Гари Генслър похвали 20- годишнината от Закона Сарбейнс-Оксли, предопределен да възвърне доверието в американските финансови пазари след свадите със счетоводни измами, които раздрусаха вложителите в Enron и WorldCom.

Покачването провокира мъчителни мемоари за съдбовното решение на Robinhood да отстрани опцията за вложителите на дребно да вършат поръчки за покупка на комерсиалната верига GameStop, обсъждано като решение за отбрана на шепа хедж фондове.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР