Чушки със сирене, пикантни супи, кисело мляко с плодове и

...
Чушки със сирене, пикантни супи, кисело мляко с плодове и
Коментари Харесай

Какво съдържа българското космическо меню?

Чушки със сирене, пикантни супи, кисело мляко с плодове и разнообразни десерти – това са единствено част от храните, които включва българското галактическо меню. Технологията на обработка на храните резервира техните вкусови и потребни качества, изясни в ефира на Дарик доцент Илиана Начева от Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанската академия.

В момента институтът прави поръчки не за галактически задачи, а за експедиции до разнообразни точки на света или други частни задължения. Космическият рецептурник се поддържа от Българска академия на науките от повече от 30 години, а България е третата страна в света, която е почнала да създава такива храни. Сред тях са супи, сарми, лютеница, боза, плодове и зеленчуци. Пържола или кисело мляко, по-леки от перце, само че също толкоз вкусни – това можете да опитате, в случай че желаете да похапнете като същински космонавт. Как храната става толкоз лека, само че годна за консумация, споделя доцент Илиана Начева от Института по криобиология и хранителни технологии.

"Напоследък доста се приказва за процеса на сублимационно сушене, или така наречен лиофилизация. Това е едно модерно биотехнологично решение за произвеждане на разнообразни типове здравословни артикули. Тази технология разрешава основаване на артикули със особено предопределение. Тя се реализира на физичния принцип сублимация, като авансово продуктите се замразяват надълбоко, след което замразените кристали се изтеглят под вакуум, вследствие на което влагата минава непосредствено от положение на кристали в парообразно, без да минава в междинната течна фаза ", изясни Начева.

"Храненето в космоса е приспособено за четирикратен банкет - с две закуски, обяд и вечеря, като храните са напълно естествени като за обикновено хранене - супи, съществени ястия, десерти, плодове, млечно-кисели артикули. Специфичното е, че българското галактическо меню е особено с лют и обичаен усет, който е присъщ за нашата българска национална кухня. Съдържа високо количество екстрактивни субстанции, имат отлична органолептика и са подобаващи за галактически условия, защото в Космоса се понижават доста вкусовите чувства заради променената физиологична интензивност на вкусовите рецептори. Това провокира желанието на космонавтите да се хранят с по-пикантна храна ".

Космическите хранителни артикули са сложени в три пласта алуминиево и полиетиленово фолио, затворени под вакуум или с неподвижен газ. При вярно пакетиране и предпазване, те могат да устоят сред 5 и 10 години.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР