Чумата се завръща при животните у нас.Открити са вторично възникнали

...
Чумата се завръща при животните у нас.Открити са вторично възникнали
Коментари Харесай

Откриха огнища на африканска чума в Кюстендилска област

Чумата се завръща при животните у нас.

Открити са вторично зародили огнища на африканска чума при диви прасета на територията на Държавните горски стопанства " Кюстендил ", " Дупница " и " Рилски манастир ", оповестиха от пресцентъра на регионалната администрация в Кюстендил след състояло се закрито съвещание на Областната епизоотична комисия.

Става въпрос за открити позитивни случаи на територията на ловните дружинки в селата Драговищица и Шишковци, община Кюстендил, в местността " Локвата " край Дупница и в с. Смочево, община Рила. Регистрирани са общо четири случая на 2-ри и 3 февруари. Няма постъпили сигнали за болни и умрели домашни прасета на територията на региона, сподели доктор Емил Гъгнев от Областната дирекция по сигурност на храните, написа Novini.bg.

В област Кюстендил са регистрирани 329 броя животновъдни обекти вид " персонално стопанство " за развъждане на прасета, в които се съблюдават ограниченията за биосигурност. На територията на региона няма регистрирани индустриални ферми за прасета. Регистрирани са и пет фамилни ферми с 80 прасета.

На съвещанието си през днешния ден Областната епизоотична комисия е приела ограничения за попречване навлизане на болестта при домашните прасета на територията на региона.

В тях се планува притежателите на свиневъдни обекти да засилят ограниченията за биосигурност и да алармират при всеки случай на съмнителни признаци на заболяване при свинете.

Кметовете на общини не трябва да позволяват търговия на прасета на нерегламентираните места, а органите на Министерство на вътрешните работи - да наблюдават за нерегламентирано придвижване и търговия със прасета.

Предвижда се Българската организация по сигурност на храните, Министерството на вътрешните работи и Агенция " Митници " да правят инспекции на транспортните средства и персоналния багаж на пасажерите за съществуване на първични материали и храни от скотски генезис, не претърпели термична обработка на граничните пунктове " Гюешево " и " Олтоманци ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР