Чумата може да е погубила основателя на Монголската империя Чингис

...
Чумата може да е погубила основателя на Монголската империя Чингис
Коментари Харесай

Чумата погубила Чингис хан?

Чумата може да е погубила създателя на Монголската империя Чингис хан.

Това разкрива сп. " Шпигел ". Германската медия се базира на обява на италианския палеопатолог Франческо Галаси за Journal of Infectious Diseases.

Ученията показва, че има данни, че върлуващата тогава чума нанася тежки загуби на армията му.

Освен това съгласно легендата, в продължение на осем дни преди гибелта си, Чингис хан е имал висока температура. Този признак, както и релативно бърза гибел, подхождат на диагнозата, съгласно която монголският хан е станал жертва на тогавашната пандемия от чума.

Италианският академик допуска, че по-нататъшните легенди за гибелта на Чингис хан са следвали проекта, тъй като просто не е могло великият лидер на монголите да е станал жертва на мистериозната болест, с която хората не са могли да се оправят през XIII век.

Чингис Хан е един от безсмъртните исторически военачалници, останал в паметта на народите като камшик, воин, боен талант и полубог. За мюсюлманите, руснаците и западните нации той е палач на милиони, нечовечен подтисник. В родната си Монголия обаче е уважаван като татко на народа.

Благодарение на гениалната си военна тактика и чудовищната си свирепост той сплотява разпокъсаните монголски племена и основава империя, разпростряла се от Китай до днешна Полша - два пъти по-голяма от Римската империя в своя зенит.

На 18 август 1227 година по време на последната си война със Западна Ся, Чингис хан умира. Причината за гибелта му е несигурна. Според една версия, той пада от коня си, заради преклонна възраст и физическа отмалялост, като някои съвременници загатват пророчества на негови съперници за това.

Съществува и легенда, че една тангутска принцеса, с цел да отмъсти за страната си и да попречи на личното си обезчестяване, кастрира Чингис хан със прикрит нож, след което той не съумява да се възвърне и умира.

Историците допускат, че той е заровен в родната си Монголия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР