Чужденци се изкачиха на връх Еверест за първи път, откакто

...
Чужденци се изкачиха на връх Еверест за първи път, откакто
Коментари Харесай

Чужденци отново напират към Еверест, докато Непал се бори с втора вълна COVID-19

Чужденци се изкачиха на връх Еверест за първи път , откогато държавното управление на Непал отвори още веднъж планината , откакто тя бе Коронавирус -19 , макар скорошните случаи на ковид в базовия лагер, оповестява " Ройтерс ".

38 алпинисти, в това число 10 от Бахрейн и двама английски алпинисти , са се изкачили на най-високата планина в света във вторник, съгласно туристически компании.

Това се случва, когато няколко алпинисти бяха евакуирани от базовия лагер на Еверест през април, откакто развиха признаци на COVID-19 , до момента в който Непал се бори с опустошителна втора вълна от коронавирусни инфекции.

" Дванадесет задгранични алпинисти са изкачили Сагармата през днешния ден ", сподели представителката на туристическия отдел Мира Ачаря пред " Ройтерс " от базовия лагер, употребявайки непалското име на върха.

Непал затвори планината през март 2020 година заради пандемията, само че отвори още веднъж за тазгодишния сезон , започвайки през април, издавайки рекордни от 408 разрешителни , даващи достъп до върха 8 848,86 метра.

Мингма Шерпа от компанията Seven Summit Treks съобщи, че бахрейнският принц Мохамед Хамад Мохамед ал-Халифа е измежду алпинистите във вторник .

Непал се бори с скорошен растеж на инфекциите и регистрира общо 403 794 случая на ковид и 3859 смъртни случая.

Китай разгласи, че ще сътвори " разграничителна линия " на върха , с цел да предотврати смесването на алпинисти от засегнатия от Коронавирус Непал и изкачващите се от тибетска страна като защитна мярка.

" Изглежда, че вирусът COVID-19 се популяризира бързо в базовия лагер на Еверест и в Кхумбу , с чести евакуации в Катманду ", написа американският планинар блогър Алън Арнет в обява предишния месец.

Непал, който печели милиони долари от алпинисти всяка година, споделя, че не е бил известен за огнището в базовия лагер. Длъжностни лица споделят, че алпинистите би трябвало да покажат негативен тест за ковид, преди да се насочат към планината.
 Китай гради разграничителна линия с Непал на Еверест
Китай гради разграничителна линия с Непал на Еверест

Не желае разбъркване на алпинисти след случаи на ковид в базов лагер
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР