Чухме общи приказки, популизъм и хората са ужасени от това,

...
Чухме общи приказки, популизъм и хората са ужасени от това,
Коментари Харесай

Не може сектор Земеделие да се обсъжда от хора, които нямат грам понятие от него

Чухме общи приказки, популизъм и хората са ужасени от това, сподели ръководителят на НАЗ
В огромната си част от партиите бяха неподготвени. Имаше един представител, който приказва съответно, другите показаха едни общи приказки и популизъм. Това сподели пред Agri.bg Костадин Костадинов, ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите във връзка договарянията за бранш „ Селско стопанство “.

Ето какво показа още той:

“От “Демократична България ” не бяха готови. Това, че имаше представители на сектора и приказват по този начин, ги прави да олекват още повече. 

Българска социалистическа партия също не бяха готови. В програмата за земеделие говорихме повече за гори и пчели, в сравнение с за земеделие. 
Хубаво е да се приказва - системата, която се сътвори за оповестяване на пръсканията демонстрира какво е ситуацията. 4 000 регистрирани пчелари в тази система. Какви са останалите 15 000, регистрирани в БАБХ - нередовни, противозаконни?

От “Продължаваме смяната ” видяхме хрумвания за промени. Искат да разделят горското стопанство от селското. Голям интерес - осем лесовъда ли имаше на тази среща, какъв брой бяха? В ПРСР на Европейска комисия парите за земеделие и горско стопанство са в едно. Ако имаше някаква разлика - както са рибите и аквакултурите, щяха да бъдат настрана.  Какво има тук - ползи - да се докопат до несъмнено министерство така наречен еколози и група горски. 

БАБХ е неразделна част от Министерството на земеделието. Тя не може да се отделя, тъй като има взаимовръзка сред растениевъдство и отглеждане на животни. Така са направени и инспекциите. 
Те и в този момент, когато са дружно не можем да се оправим и да има надзор, а си представете да са настрана - две обособени ведомства. Знаем какво е ситуацията в България ”. 

Костадинов счита, че не е рационално да се отделя организацията, тъй като това няма да докара до успеваемост. 

Относно ДФЗ и коментарът, че министерството на финансите няма достъп до информация за парите в земеделието, Костадинов разяснява: “Не бяха готови от Политическа партия. Министерството на финансите има зам.-министър като член на Управителния съвет на ДФЗ. Средствата идват непосредствено от министерството на земеделието. Минат ли през финансите, става към този момент напълно друго нещо. Това не може да се случи. Има регламенти, които са написани в тази посока и не можем да ги нарушаваме ”. 

Относно тематиката с налагането на таваните, която е значима за зърнопроизводителите и те изрично се опълчват на тази концепция, Костадинов сподели: 
“Това нещо се прави въз основата на разбор. Не е хубаво да се коли златната кокошка на един бранш ”. 

Според ръководителя на НАЗ е имало три съществени линии в срещата. 

“Най-подготвен беше Пламен Абровски, другите витаеха във въздуха и приказваха общи и популистки приказки. Третата линия беше промените, препоръчани от Политическа партия. Който не е бил в земеделието не знае, а тези, които са - теглят към себе си кражби и дотации ”. 

Костадинов изрази вяра, че партиите ще вземат решения за развиване.
“Защото виждам, че сензитивните бранша са били приоритет и на Българска социалистическа партия. Те станаха два програмни интервала да са приоритет и си стоим на едно и също място. 
Хубаво е да се направи разбор на всичко това, което е правено, по какъв начин е вложено в тези стопанства и имат ли резистентност, какво внасят в бюджета на страната? Това никой не го приказва ”, заключи зърнопроизводителят.

Той сподели, че след срещата е получил мнения от цялата страна от организациите в НАЗ. 

“Хората са ужасени от това, което са чули и видели. Не може бранш " Земеделие " да се разисква от хора, които нямат грам разбиране от него. Мен никой не ме е поканил да разисквам на лекарския съюз мозъчните интервенции. Това са политически диалози, само че в тях би трябвало да има специалисти. 
В момента изпълняваме неща, които са ни наложени от служители и тъкмо такива, на които не им е ясно, и тези неща не могат да се извършват. Ние сме пострадали от цялата тази политика ”, сподели Костадинов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР