Чухме го и в Мюнхен на конференцията по сигурността: европейците

...
Чухме го и в Мюнхен на конференцията по сигурността: европейците
Коментари Харесай

Ето такъв приятел на Европа е Тръмп

Чухме го и в Мюнхен на конференцията по сигурността: европейците постоянно можели да разчитат на Съединени американски щати. А какво прави Тръмп - постанова им наказателни мита. Партньорство и наказания обаче са несъвместими едно с друго, написа Клаус-Дитер Франкенбергер за Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Не беше доста от дълго време, когато американските пратеници на Мюнхенската конференция по сигурността уверяваха европейските си сътрудници, че постоянно можели да разчитат на Съединени американски щати. Но какво прави Доналд Тръмп? Американският президент постанова мита за вноса на метали, и мнозина в Европа в този момент стартират да се съмняват в стабилността на трансатлантическите връзки.
Тръмп е уверен, че европейците вредят на Америка в региона на търговията и сигурността - освен това от години. А най-големият изверг бил Германия, в случай че имаме вяра на Тръмп. Той повтаря като мантра това, че Германия изнасяла прекомерно доста артикули в Съединени американски щати и не харчела задоволително за защита. Сега новото е, че той сплотява двата сюжета. Националистът Тръмп от дълго време е взел Германия на прицел. Ако в този момент я атакува по този начин гневно, че светът даже се уплаши от експлоадирането на комерсиална война, това си е напряко фронтална офанзива.
Съюзници и съдружници
Сега разбираме какво този президент схваща под съюз: явно той дели съдружниците на същински другари, за които са вероятни изключения по въпроса за вносните мита, като една Австралия да вземем за пример, и такива, като Германия, към които не трябва да се демонстрира сходна еластичност, тъй като те не се държали " почтено " с Америка.
Много американци считат за значими германско-американските връзки - за Америка. Но техният президент е на друго мнение. Очевидно той към този момент си показва по какъв начин Германия, в припадък на обезсърчение, ще стартира да се моли за освобождение от митата и ще обещае в бъдеще прилежно да извършва своите „ отговорности “. Но Германия не е васал!
Призивите да не се потегля по спиралата на ескалацията, а като начало да бъде сезирана Световната комерсиална организация (СТО), са верни. Изгледите, Тръмп да отстъпи, обаче въобще не са огромни.
Не тъй като Тръмп го желае
Вярно е и друго: от години Вашингтон упорства европейците да стартират да харчат повече за защита - своята лична и на НАТО. Дълго време тези апели оставаха нечути в Европа, в това число в Германия. През миналите години обаче Германия усили разноските си за защита и ще би трябвало да продължи да го прави. Но не тъй като Тръмп изнудва Берлин, а тъй като това е и в наш личен интерес.
Въздухът обаче към този момент е токсичен. Защото партньорството, от една страна, и глобите и изнудването, от друга, са несъвместими едно с друго.
Източник: " Дойче Веле "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР