“Чух упреци от членове на вашата коалиция, че бързам с

...
“Чух упреци от членове на вашата коалиция, че бързам с
Коментари Харесай

3 месеца работа на парламента поискаха ПП-ДБ от Радев

“Чух упреци от членове на вашата коалиция, че бързам с мандатите и попречвам работата на Народно събрание и желая да отведа страната към последващи избори през юли. Питам и вас по кое време виждате уместно време за връчване на първия мандат. “ С тези думи се обърна президентът Румен Радев към представителите на „ Продължаваме промяната – Демократична България “. Те са втората парламентарна мощ, поканена за съвещания по съставянето на държавно управление с президента. На „ Дондуков “ 2 влязоха акад. Николай Денков, Кирил Петков, Асен Василев, Калина Константинова, Христо Иванов, Владислав Панев и Надежда Йорданова.

По-рано президентът се срещна с водача на ГЕРБ Бойко Борисов и представители на партията му и ги попита какъв брой време е нужно за съставянето на държавно управление и приемането на най-спешните закони. След срещата Борисов разгласи, че е помолил за време, само че не посочи какъв брой. И разгласи, че не той ще е министър председател в възможен кабинет с мандат на ГЕРБ.

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов, който е и съпредседател на „ Демократична България “ през днешния ден се оплака, че Радев бърза с консултациите и се закани да не върви на „ Дондуков “ 2.

Докъде можете да стигнете с политическия компромис, попита първо Радев ПП-ДБ, напомняйки, че те са се появили на политическата сцена като отричане на ГЕРБ. Затова се поинтересува каква е формулата им за сформиране на държавно управление с първия мандат. А в случай че това не се случи – каква е формулата им за втория мандат – търсене на необятна поддръжка или държавно управление на малцинството.

Радев попита Политическа партия и Демократична България какви са желанията им за приоритизиране на законодателството, напомняйки какво е нужно да се одобри. Факторът време е доста значим, тъй като дилемите пред този парламент са комплицирани, многопластови и наследени от предходни парламенти, само че желаят решение, добави той.

Попита ги по кое време виждат подобаващото време за връчване на първия мандат – желая да решаваме тези въпроси дружно, тъй като жителите чакат решения в тяхна изгода, изясни президентът.

Всички осъзнаваме главните цели, отвърна Кирил Петков. И разгласи, че е време да се направи правосъдната промяна, по тази причина следствието на основния прокурор ще е съществена тематика, както и антикорупционната комисия. Сред останалите съществени цели той уточни Шенген и еврозоната.

Заявихме ясно, че в първия мандат поддръжка не можем да дадем. Защото стандартът ни е да вършим това, което споделяме. При състояние че първият мандат не може да събере болшинство, ще предложим държавно управление с втория мандат, изясни Петков.

Ние сме доста прогнозируеми, транспарантни и с ясни цели, добави съпредседателят на Политическа партия.

Радвам се, че 1 година по-късно и 2 цикъла избори, в последна сметка стигаме до законодателната стратегия и целите на последния постоянен кабинет, разяснява пък Асен Василев. Акцентира, че правосъдната промяна към този момент събира поддръжка, както и еврозоната и Шенген.

Ние и ГЕРБ сме съперници. Ние считаме, че моделът, по който страната би трябвало да се развива, е друг. Но по тези цели успяхме да намерим законодателна основа и формула в Народното събрание, тъй че тези закони да бъдат признати. Дори съперниците могат и би трябвало да се почитат, само че има ясни граници, които не могат да бъдат прекрачени, безапелационен бе Василев. И изясни още веднъж, че няма по какъв начин да работят дружно в изпълнителната власт с ГЕРБ, че няма по какъв начин да поддържат първия мандат или да има подкрепено от ПП-ДБ държавно управление с присъединяване на ГЕРБ.

Времето за първия мандат е по-скоро въпрос към първия мандатоносител. Когато се стигне до втория, ще се радваме да проведем съвещания и да приказваме за времето за втория мандат, с цел да може да се образува държавно управление, изясни Василев.

Времето – дали е бързо или постепенно, зависи от това каква цел се гони. Целта е да може да се образува държавно управление. В разнообразни обстановки множеството време може да попречи, в някои обстановки може да помогне, по тази причина са и консултациите, не се ангажира със период съпредседателят на Политическа партия.

Христо Иванов също изрази удовлетворение от постигането на законодателни цели и най-много от поръчката за конституционна смяна за правосъдната промяна.

Вие сте стопанин на времето в тази конституционна процедура, обърна се той към президента. В предходния мандат подходихте малко по-щедро и това сподели избран капацитет на политическите сили да минат през някои процеси, които са нужни, изясни Иванов. И добави, че и консултациите, и времето, би трябвало да имат добавена стойност с ясната цел съставянето на постоянно държавно управление. А това би разрешило на Народното събрание да осъществя законодателната стратегия, добави той и даде за образец прецедента в 48-ото Народно събрание – време, задоволително да се одобряват законите, даже и да няма държавно управление.

По отношение на мандатите обединението ни е единна. Ние можем да поемем отговорност за ръководството на страната и да предложим вид единствено с втория мандат, само че това не ни пречи да работим с съперниците ни по съответни задания, добави Иванов.

И прикани Радев да отпусне време най-малко програмата най-малко като законодателни цели, с цел да се „ пусне България да върви напред “.

Имаме потребност от най-малко 3 месеца при една интензивна работа, с цел да се реализиран поставените цели, този период обсъждаме от самото начало, отговори обаче акад. Николай Денков. Той похвали, че е определен верният дневен ред за старта на този парламент и е реализирано единодушие за целите.

В 48-ото Народно събрание поех голям политически риск и за първи път разтегнах процедурата по този начин, че да може да се успокоят пристрастеностите, да се понижи предизборната изразителност, да има спокойна връзка, да има разговор, да се сформира държавно управление и да се одобряват същите тези основни закони. Но съвсем нищо от това не се случи, подсети Радев в отговор. Предизборното наддаване взриви бюджета. Парламентарното време бе използвано главно за ремонт на Изборния кодекс, което докара до по-голям безпорядък, и за разпити на служебните министри. Редно е и би трябвало да има парламентарен надзор, само че съвсем непрекъснато, в случай че служебните министри бяха ангажирани да овладяват редица рецесии, да пишат изчезнали закони и да вземат стратегически решения. А аз бях упрекнат, че разтеглям, с цел да ръководя страната безотговорно и безспир, подсети президентът.

Задачите пред този парламент са доста и би трябвало да има време, само че и ясни връзки, безапелационен бе Радев. И подсети, че за тази игра трябват двама сътрудници – Народното събрание и президентът, а най-голямата роля на президента е тайминга.

Трябва отговорно отношение от всички в Народното събрание. Ако ние желаеме държавно управление и закони, или в случай че не успеем да съставим държавно управление, би трябвало да има ясно схващане и отговорност, че се работи в името на това да се одобряват тези закони. А не в името на нечия безконтролна еднолична власт. Най-малкото я искам, президентът не ръководи, той назначава служебно държавно управление, което ръководи, изясни президентът.

Споделям апела и настройката служебното държавно управление да внесе бюджет, това ще бъде направено, отвърна Радев. И подсети, че няма време и гаранция по кое време ще бъде формирано постоянно държавно управление.

Служебното държавно управление създаде и внесе в Народно събрание съвсем всички от тези закони и няма потребност да се убеждаваме какъв брой значими са те, изясни още президентът, че споделя целите. Ако не приемем няколко закона, губим исторически прозорец за пълноценна евроинтеграция. И разгласи, че чака съзнателна работа за този парламент. /24 часа

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР