„Чух днес по-голямо разбиране сред съюзниците ни, че се борим

...
„Чух днес по-голямо разбиране сред съюзниците ни, че се борим
Коментари Харесай

Киев видя по-толямо разбиране на източния фланг на НАТО

„ Чух през днешния ден по-голямо схващане измежду съдружниците ни, че се борим освен за нас, само че и за тях. Страните на източния фланг от ден на ден схващат, че поддръжката за Украйна би трябвало да бъде увеличена. “

Това съобщи украинският външен министър Дмитро Кулеба след срещата на сътрудниците му от страните членки на пакта в Брюксел.

Въпреки всичко той е предпазрлив оптимист за полемиките, които са се провели през днешния ден. Кулеба е сложил характерни претенции, само че не пожела да посочи какви тъкмо. Той единствено добави, че оръжието, сходно на парите, обича мълчанието, и за това няма да навлиза в детайлности.

Засега само България и Унгария от страните членки не са поискали да оказват помощ на Украйна с оръжие.

„ Предлагаме почтена договорка. Давате ни всичко, от което имаме потребност, а ние ще се бием за нашата и вашата сигурност, по този начин, че Путин да няма късмет да тества член 5 на НАТО “, заключи Кулеба.

Той обаче нарисува мрачна картина на борбата за Донбас, която съгласно него не е достигнала своя връх. Министърът се притеснява, че тази борба няма да бъде елементарна локална интервенция, а ще подсети на всички Втората международна война с огромни маневри, стотици танкове, бронетранспортьори, самолети, артилерия.

Подобно безпокойство изрази и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. По думите му в случай че войната е дълга, а това е най-голямата веротяност, рискът е най-много за украинците. Но ще има риск от ескалация и отвън Украйна. НАТО е фокусирана да я предотврати.

„ Русия има собствен проект, ние - наш. Изходът на борбата ще се реши на бойното поле. Или ще ни помогнете в този момент – приказвам за дни, а не са седмици – или ще бъде прекомерно късно. Много хора ще умрат, доста цивилни ще изгубят домовете си “, предизвести Кулеба.

Той разказа нещастията в Буча и други места, където съветските сили са направили кланета:

„ Имам единствено един въпрос към руснаците – кои са те, от кое място идват, че нямат никакво съчувствие към децата, дамите, старците, даже към животните и домашните любимци. Те убиват даже домашните животни. “

Като се пита какви са тези хора обаче, Кулеба схваща, че би трябвало да се договаря, с цел да се види по какъв начин ще бъдат предотвратени нови Бучи.

Позициите на делегациите Москва и Киев ще бъдат избрани освен от триумфите на армиите на бойното поле, само че и от резултата на глобите върху Русия, продължи Дмитро Кулеба. И изрази убеждения, че неговата страна ще надделее.

Той не се съмнява, че Украйна ще получи нужното й оръжие. Но въпросът е не дали, а по кое време.

На въпрос по какъв начин прави оценка държанието на съдружниците посланик номер 1 на Киев отговори, че то е друго. Някои избират по-твърди наказания, а други – да дават по-бързо оръжие на Украйна.

„ Но до момента в който Западът продължава да купува съветски газ и нефт, с едната ръка той поддържа Украйна а с другата – съветската военна машина “, установи Кулеба.

Той описа по какъв начин е разговарял при започване на войната с неназован собствен сътрудник от Европа. Кулеба попитал подготвена ли е съответната страна да даде на Украйна оръжие. Отговорът, който получил, бил, че ще бъде належащо двумесечно образование, и по тази причина няма да бъде обещано оръжие.

„ Ако се бе съгласил първоначално да обезпечи това оръжие на Украйна, нашите хора щяха към този момент да са покрай довеждане докрай на образованието. Това е казусът с сътрудниците. Обичам ги, множеството от тях са другари. Но постоянно би трябвало да разбиваш стени една след друга “, разказа министърът обстановката.

Първата стена била „ Няма да ви пращаме оръжие “. От Киев таман я разрушили, и изникнала втора - „ Ще ви пратим леки, само че не и тежки оръжия “. След нейното разтрошаване пристигнал ред на третата стена - „ Ще ви пратим отбранителни, само че не и нападателни оръжия. “

„ Сега отново питаме по кое време. Нямаме време. Колко Бучи би трябвало да има, с цел да наложите тежки наказания? Колко почтени животи би трябвало да бъдат погубени, с цел да не допуснете отмалялост от наказания? “, попита риторично Дмитро Кулеба.

И той, и Столтенберг бяха помолени да разясняват публикуван из обществени мрежи видеоклип, на който се допуска, че са снимани украински бойци, убиващи съветски военнопленници. Нито един от двамата персонално не е гледал клипа.

„ Украинската войска съблюдава военновременните закони. Може да има обособени случаи, само че те са изолирани. Те ще бъдат проучени. Искам да ревизира доста деликатно данните от това видео. Искам обаче да разберете едно нещо, което обаче, за жалост, няма да разберете. Не знаете по какъв начин се усеща човек, откакто е видял фрагментите от Буча и знае, че негови познати са изнасилвани групово дни наред “, сподели шефът на украинската дипломация.

Но добави, че нищо не оправдава убийството на пленници.

Шефът на НАТО бе безапелационен, че такива произшествия би трябвало да бъдат разследвани и че не би трябвало да се случват.

Столтенберг увери, че НАТО ще усили филантропичната помощ за Украйна, а също по този начин ще достави съоръжение против химически и биологични закани.

В идващия Стратегически компас на алианса трябла да се приказва какви ще са връзките с Русия в бъдеще. Документът ще бъде подготвен до срещата на върха през юни в Мадрид.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР