Чудото се случи. За първи път у нас бе извършина

...
Чудото се случи. За първи път у нас бе извършина
Коментари Харесай

За първи път: Белодробна трансплантация у нас

Чудото се случи. За първи път у нас бе извършина белодробна трансплантация.

Това потвърдиха за bTV от Министерството на здравеопазването и от Асоциация „ Пулмонална хипертония ”. Трансплантацията е осъществена в УМБАЛ „ Лозенец ” от проф. Любомир Спасов дружно с екип от немски експерти.

Трансплантацията стартира към 22.30 на 26.10.2019г.  и  завърши към 4.30 часа тази заран

Белодробната трансплантация е направена на 70-годишен мъж с последна степен на белодробна непълнота заради белодробна фиброза. В момента пациентът се намира в реанимацията. Донорът е 40-годишна жена от Варна, която дава късмет за живот на 5 души.

По информация на Изпълнителна организация „ Медицински контрол ” сега чакащите у нас за белодробна трансплантация са 19.

За тях единствената опция до момента беше интервенция в Австрия, където трансплантациите се възобновиха след 2-годишно спиране.

Припомняме, че 28-годишната Илияна Христова беше сполучливо трансплантирана с бял дроб при започване на август в Университетската клиника във Виена.

Тази година и наши експерти започнаха образование в болничното заведение във Виена. Прогнозите бяха първата белодробна трансплантация у нас да бъде осъществена през 2021 година в УМБАЛ " Света Екатерина ".

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР