Чудодейно лечение на наднорменото тегло ли е стомашният ботокс? –

...
Чудодейно лечение на наднорменото тегло ли е стомашният ботокс? –
Коментари Харесай

Какво е стомашен ботокс? Чудодейно лечение на наднорменото тегло ли е?

Чудодейно лекуване на наднорменото тегло ли е стомашният ботокс? – дава отговор доктор Женя Георгиева – гастроентеролог в МБАЛ ВИТА

Напоследък броят на хората с наднормено тегло се усилва фрапантно. Почти 30% от популацията в света страда от затлъстяване. Наднорменото тегло е не просто естетически проблем. Заедно с него хората са изправени и пред някои съдбовни болести като диабет, проблеми със сърцето и хипертония, високи равнища на холестерола, ставни проблеми, нарушавания на дихателната система и сънна апнея.

Основното лекуване на затлъстяването се състои в понижаване на тежестта посредством диета и физически извършения. За страдание изследванията демонстрират, че единствено 3% от пациентите имат изгода от диетите и спорта. Хората, които не могат да отслабнат със лични старания, би трябвало да се насочат към някакъв тип хирургични процедури.

Най-честите бариатрични интервенции са Ръкавна резекция и Стомашен байпас, само че наред с тях се предлага и Стомашният ботокс като много по-щадяща и евтина процедура. На въпроси, свързани с тази операция, която се прави в МБАЛ ВИТА, отговаря  .

 

Д-р Георгиева, какво съставлява стомашният ботокс?

Когато приказваме за ботокс или с други думи – за ботулиновия токсин, у множеството хора поражда асоциация за битката на пластичните хирурзи с бръчките сред очите, с  браздите по челото, с „ пачия крайник “ в профил на очите или с гънките по шията и деколтето. През последните години, обаче, използването на ботулиновия токсин в медицината бързо се разви и се наложи като един от методите за сполучливо лекуване на затлъстяването.

Стомашният ботокс е нехирургичен способ, изключително целесъобразен за хора, които имат малко наднормено тегло и не са изключително затлъстели. При него се инжектира ботулинов токсин в избрани елементи на стомаха на пациента, като това краткотрайно сковава стомашните нерви и мускули. Ефектът от тази операция трае от 4 до 6 месеца, като разрешава да се понижи апетитът на пациента, задържа питателните субстанции в стомаха за по-дълго време и води до съществено понижаване на тежестта.

Процедурата се прави посредством ендоскопски способ под анестезия, тъй че това е една много съхраняваща тялото и душeвността на пациента процедура.

При кои пациенти се ползва ботокс на стомаха?

Стомашният ботокс може да се ползва при всеки, който желае да отслабне. Това е лека нехирургична операция под анестезия. Съществуват обаче избрани критерии за пациентите, които могат да бъдат подложени на нея. Тя е подобаващ способ за тези, които не могат да отслабнат с диета и спорт, положили са много старания и все пак нямат триумф. Той се ползва при лица, чийто Индекс на телесна маса е сред 27 и 35, и които имат непотребни не повече от 10 - 20 кг.

Всъщност, идеалната група пациенти за Стомашен ботокс са хора с наднормено тегло, които към момента не са задоволително затлъстели, с цел да бъдат оперирани, само че желаят да понижат тежестта си с 10 - петнадесет кг.

Стомашният ботокс изрично не се предлага за пациенти с Индекс на телесната маса над 40, които могат да реализират триумф в борбата с наднорменото тегло на този стадий от живота си само посредством някоя от интервенциите за затлъстяване.

При пациенти, при които се открива язва или гастрит в стомаха, във ВИТА наложително първо организираме уместно лекуване на тези болести и чак по-късно може да се направи стомашен ботокс.

Колко време лишава процедурата на слагане на ботокс в стомаха, належащо ли е да бъдете приети в болница?

Стомашният ботокс е процедура, която се прави посредством изцяло ендоскопско навлизане през устата. Няма прорез.
Манипулацията лишава приблизително 20 минути. По време на процедурата пациентите се упояват благодарение на анестезиолог. При стомашния ботокс не се изисква хоспитализация. Обикновено по-късно са задоволителни 1-2 часа наблюдаване и след това пациентът се прибира у дома.

Кога стартира резултатът от слагането на ботокс в стомаха?

Чувството на апетит понижава в границите на 2 до 3 дни след използването на Стомашен ботокс. Загубата на тегло стартира да се демонстрира след втората седмица.

Как би трябвало да се храним след ботокс на стомаха?

След процедурата с ботокс би трябвало да се обърне изключително внимание на храненето. Не би трябвало да се използват мазнини и въглехидрати, като да вземем за пример храни от вида " fast food ".

Максимална изгода от процедурата с ботокс може да се извлече, в случай че адаптирате целия си живот към здравословна хранителна стратегия вечно, доколкото е по силите Ви. Това е огромното преимущество на Стомашния ботокс. Чрез него може да промените съществено посоката на целия си живот и да не стигате до тежки здравословни увреждания от затлъстяване и наднормено тегло.

Как се усеща пациентът след Стомашен ботокс ?

Пациентите, на които е прибавен ботокс, огладняват по-трудно, засищат се с по-малки порции и се усещат сити по-дълго време.

Колко кг се отслабва със Стомашен ботокс?

Това е способ, който има за цел да смъкна 10-20 кг за интервал от 3 до 6 месеца.

Проучване демонстрира, че една година  след  манипулацията над 70 % от пациентите са отслабнали. Средно всеки от тях е изгубил 17 % от наднорменото си телесно тегло. Количеството свалено тегло може да се разграничава при обособените хора според от възрастта, скоростта на метаболизма и честотата на двигателните извършения при пациентите.

С ботокс човек може да се поддържа във форма много дълго време. Въпреки това фактори като неглижиране на храната, употребявана през този интервал, затънал метод на живот и липса на физическа интензивност могат значително да  нарушат процеса на намаляване.

В прочут смисъл отговорът на въпроса какъв брой кг могат да се смъкват, постоянно зависи от самия човек, от неговите персонални качества и дисциплинираност.

Може ли да бъде повторена процедурата при непостигане на мечтаните резултати?

Да, може. По преценка на Вашия гастроентеролог Стомашният ботокс може да бъде още един след шест месеца три пъти поред.

Но стомашният ботокс не би трябвало да бъде средство за преследване на някакво мислено телесно съвършенство, наложено от списания и Интернет платформи. Ние предлагаме той да не се повтаря при пациенти с естествена загуба на тегло и с урегулирани здравословни проблеми, като процесът на намаляване по-късно би трябвало да продължи посредством използване на съответна диета и премерени физически натоварвания.

Сигурно ли е, че посредством стомашния ботокс може да усъвършенстваме тежестта си вечно ?

Нито един способ, в това число ботоксът в стомаха, не дава безапелационна гаранция за понижаване на тежестта и цялостно изцеление от затлъстяването без целенасочени и съзнателни старания. Не е вярно да се назовава ботоксът в стомаха чудодейно лекуване, макар че има такива залитания в обществените мрежи и в медиите. Известно е, че стомашният ботокс понижава апетита и подкрепя диетата. Въпреки това съществува и възможност от крах при пациенти, които се хранят с високо наличие на въглехидрати след процедурата с ботокс, не се движат и не съблюдават хранителен режим. 

Необходими са добре планувани и упорити старания след процедурата Стомашен ботокс, свързани с диета, хранителен режим и вярна двигателна интензивност, които да разрешат на пациента да обърне целия си живот в вярната посока и да резервира тази наклонност вечно.

Има ли опасности за пациента при тази операция?

Ботоксът се употребява в медицината от години и не е известно да е навредил, в случай че се ползва по верния метод от експерт в профилирано заведение. Тъй като използването на ботокс в стомаха е общоприета ендоскопска процедура, в литературата не се оповестява за обилни увреждания от ботокс в стомаха.

Процедурата не се ползва единствено при хора, които имат мускулни болести и са алергични към ботокс.

Може ли стомашният ботокс да аргументи трайно увреждане на стомаха?

Доказано е, че ботоксът в стомаха изчезва изцяло от организма в границите на 4 до 6 месеца. Поради това няма опция и не се следи трайно увреждане.

Има ли заплаха да се разнесе ботоксът в цялото ми тяло?

Също един от постоянно задаваните въпроси е опцията ботоксът от стомаха да се популяризира из цялото тяло на пациента. Разбира се, този развой е бил оценен неведнъж и са правени много проучвания. След процедурата не е следено редовно разпространяване на ботокса.

Трябва да се подчертае, че Стомашният ботокс е развой, който блокира нервната проводимост в избрана област, т. е. локално, единствено на мястото, където е прибавен. Тъй като главната цел на процедурата е да потисне глада, т. е. да обезпечи чувство за задоволеност за по-дълъг интервал от време. Няма по какъв начин резултатът да се популяризира и в други органи и системи на човешкото тяло.

Може ли Стомашен ботокс да се ползва при бременни и кърмачки? 

Не са провеждани съответни изследвания за използването на стомашен ботокс при бременни и кърмачки. Особено след раждането майките нормално желаят бързо да се отърват от насъбраните килограми по време на бременността. Поради тази причина има доста майки, които са се насочили към ботокса в стомаха.

Въпреки това ние от Отделението по гастроентерология  не предлагаме потреблението на стомашен ботокс по време на бременност и кърмене.

Червата ми са мързеливи, ще имам ли отичане на корема след ботокса?

Едно от терзанията, които пациентите изпитват след операцията, е подуването на корема. Това недоволство се среща при някои от подложилите се на операцията. Част от тях считат, че имат мързеливи вътрешности, които са станали още по-лениви след Стомашния ботокс, тъй като такова е чувството им.
Всъщност не е допустимо ботоксът да повлияе по какъвто и да е метод на придвижванията на червата и на нервните окончания. Това не е процедура, която може да докара до спомагателна ленивост при придвижването на червата. Просто би трябвало да бъдете прецизни в подбора на храните, които употребявате след операцията.

Все отново дано отново подчертаем, че след процедурата може да се приложи персонализирана стратегия за хранене, която може да Ви бъде направена от диетолог на ВИТА. С тази диетична стратегия е допустимо да се отстрани вечно чревният мързел, в случай че сте склонни по природа към това.

Как може да си запазим час за консултация и обзор, с цел да разберем дали тази процедура е подобаваща за нас?

В България Стомашен ботокс се слага само в МБАЛ Вита. Манипулацията не се поема от Здравната каса.

Цената, която пациентът заплаща, е 1600 лв. и в нея влиза:
обзор от гастро-ентеролог преди самата манипулация; минимални лабораторни изследвания; гастроскопия; анестезия; всички нужни консумативи.
Ние, лекарите от , сме на Ваше разположение всеки работен ден, като може да се запишете посредством телефоните на или през платформата .
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР