Чудо е, че при днешните 42 градуса по Целзий, предшествани

Чудо е, че при днешните 42 градуса по Целзий, предшествани ...

Цигански орди превзеха Странджа


Чудо е, че при днешните 42 градуса по Целзий, предшествани от близки до това ниво температури през миналата седмица, все още районът на Странджа между селата Бистрец, Проход и Драка още не е пламнал. Вижте заснетия видеоматериал от наш читател.

В сигнал до Флагман.БГ се твърди, че тази част от гората буквално е нападната от ромски катуни, стотици хора с първобитно поведение палят огньове, спят и ядат под открито небе. Сред тях има и деца на по 1-2 годинки, чийто живот в жегата е изложен на реална опасност.

Циганите нямат покрив над главите си, тук са с коне и леки коли. По данни на наши читатели, ордите прииждат от сливенския район и вероятно са дървосекачи, за поведението на които обаче никой не поема отговорност.

Нашата проверка установи, че многократно, от миналия четвъртък досега, е алармиран кметът на община Средец Иван Жабов да вземе мерки срещу реалната опасност от възникване на пожари в землищата на тези населени места. Има много сухи треви, храсти и иглолистни дървета между широколистната растителност, която също представлява кибритена клечка, очакваща искрата и малко вятър.

В този район се движат стотици цигани, вероятно наети като дървосекачи. Ако са нелегални, МВР и горските стражари трябва незабавно да идентифицират купувача на дървесината. Ако работата им е регламентирана, редно е работодателят им да осигури нормални условия на живот в близките населени места – храна, подслон и хигиена
При подобни обстоятелства преди 15 години изгоря огромен район от Странджа – лунният пейзаж покрай главния път Средец-Болярово години наред напомняше за безотговорността на местните институции и контролните органи, допускащи цигански набези. По подобен начин изгоряха стотици декари иглолистни гори миналата седмица в близката до нас община Твърдица.

По цели дни и нощи ордите пият, определено има и дрогирани, агресивни и преди всичко родители, на които не им пука за здравето на децата с тях. В петък следобед е викана и линейка, тъй като 4-годишно момиченце е колабирало. На нарушителите са съставени предупредителни протоколи от противопожарната охрана на Бургас и МВР, но това не помага, а напротив – циганите стават все по-нагли. Местят и катуните между трите села.

Заснетите видеокадри, които Флагман.БГ показва са от днес, около 15:30 ч., в непосредствена близост до с. Проход, където има и чешма. Нощем виковете и звука от тонколоните става нетърпим, горят и огньове.

Днес за пореден път е сезиран и директорът на Общинските гори в Средец Стойко Стоянов, който обаче не реагира адекватно.

Днес, до края на деня, трябва да алармираме Агенцията за закрила на децата, защото малките са поставени при нечовешки условия, а са много на брой деца, казва единият от подаващите сигнала до Флагман.БГ, припомняйки истинската роля на социалните служби, свързани с охрана на живота и здравето на децата.

При опит да се навлезе по-навътре в един от таборите днес, агресивен циганин е извадил бухалка. Само органите на реда могат да сложат край на тази наглост, тъй като кметът на общината Иван Жабов очевидно е абдикирал от отговорностите си като управник, задължен да се грижи за сигурността и здравето на населението.Източник: fakti.bg