Чудили ли сте се някога какво прави боровинките прекрасния цвят,

...
Чудили ли сте се някога какво прави боровинките прекрасния цвят,
Коментари Харесай

`Има странна причина, поради която боровинките имат своя отличителен цвят`

Чудили ли сте се в миналото какво прави боровинките прелестния цвят, какъвто са? А дамсон, трънки и плодове от хвойна? Вярвате ли, че това се дължи на восъчното им покритие?

Въпреки съществуването на тъмночервени цветни пигменти в кората на плода, откривателите демонстрираха за какво боровинките ни наподобяват сини.

Това е всичко до пласт восък, който покрива плода, формиран от дребни кристали, които разпръскват синя и ултравиолетова светлина.

Рокс Мидълтън, теоретичен помощник в Училището по биологични науки на Бристол, изясни: „ Синьото на боровинките може „ не се „ извлича “ посредством смачкване, тъй като не се намира в пигментирания сок, който може да се изцеди от плода.

„ Ето за какво знаехме, че би трябвало да има нещо необичайно в цвета. Така че премахнахме восъка и го рекристализирахме върху картона и по този метод успяхме да създадем чисто ново синьо UV покритие. “

Ултратънкият оцветител е с дебелина към два микрона (a косата е към 80 микрона) и въпреки и по-слабо отразяваща, тя е...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР