Чудели ли сте сте от къде идва названието на Рождество

...
Чудели ли сте сте от къде идва названието на Рождество
Коментари Харесай

Знаете ли от къде идва думата Коледа? 

Чудели ли сте сте от къде идва названието на Рождество Христово - Коледа? Има разнообразни хипотези по тази тематика, ето и някои от тях.

Славянското наименование на Коледа има национална етимология, която се свързва с богинята Лада, само че това пояснение няма необикновен престиж.

Най-достоверно, фактологически наподобява обяснението, че " кало календе " идва от римските календи – празници, които са се чествали края на декември и началото на януари. Във всички тези празници има доста детайлности, само че след календите е започвал новият обществен живот – събирали са се новите консули.

С новата година се свързва започването на новия обществен живот, тъй като концепцията е, че светът непрестанно се обновява и се прави едно циклично повтаряне на всичко.

Мирча Елиаде има догадка, че митическото мислене има Платонова конструкция. Платонова конструкция на митологическото мислене  извежда концепцията, че митът приказва за основаването на света. 

Светът е бил основан от нищото и стартира да се развива. Всяка година се разиграва този сюжети – човешкият живот минава през хаоса и по-късно порядъкът се възвръща още веднъж. Всичко в света би трябвало да премине през този безпорядък, с цел да стартира новото начало. Краят на остарялата година и завършек на остарялото – на целия остарял живот– по тази причина се изхвърлят доста неща – с цел да се стартира на чисто и на ново.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР