ЧСИ продаде къщата на длъжник, година по-късно той разбра, че

...
ЧСИ продаде къщата на длъжник, година по-късно той разбра, че не е собственик

Снимка: trafficnews

Коментари Харесай

ЧСИ продаде къщата на длъжник, година по-късно той разбра, че не е собственик

ЧСИ продаде къщата на дебитор, година по-късно той разбра, че не е притежател. Как арбитър реализатор афишира обществен търг и продава единствения притежаван от теб парцел – без твое познание? Възможно ли е повече от две години да се готви договорка зад тила ти? Защо първичната цена на търга се оказва доста по-ниска от пазарната оценка? И по какъв начин повече от година след продажба никой не те е потърсил, с цел да изплати остатъка ти?

Тези въпроси задава Васил Недев от Браниполе, чийто единствен парцел е дребна къща,

построена в имот от 660кв.м.. Поземленият парцел се намира на ул. „ Родопи “ 13, а в дворното пространство е издигната нова жилищна сграда – благосъстоятелност на негов комшия.

Недев е дебитор по изпълнително дело от 2020г., когато е имал неизплатено обществено обвързване към различен жител в размер на близо 35 000лв. ведно с лихвите.

Мъжът алармира пред TrafficNews, че е станал жертва на скица, готова подробно от ЧСИ Петко Илиев с регион на деяние Окръжен съд – Пловдив. Той твърди, че арбитър изпълнителят без правно съображение е пуснал за обществена обмен на по-ниска цена къщата му и прилежащия към нея аграрен парцел. В резултат на сполучлива договорка му лишил единственото недвижимо имущество, споделя Недев.

По случая е пратен сигнал до Главния прокурор, Министъра на правораздаването, Камарата на частните правосъдни реализатори в България, Инспектората на Висшия правосъден съвет и Омбудсмана.

Васил Недев упорства за щателна инспекция по случая.

Иска Окръжен съд, където е обжалвал постановлението за продажба на парцела, да го разгласи за нелегално и да го анулира. Освен това мъжът от Браниполе упорства при доказване на нередности да бъде наложено дисциплинарно наказване за Петко Илиев, а на него да бъде присъдено обезщетение за породените му имуществени и неимуществени вреди.

Васил Недев споделя, че през последното десетилетие не живее в парцела, станал обект на обществена обмен. Това в тази ситуация се явява основно.

През 2021г. част от имота, в който се намира къщата му, бива закупен от младо семейство, което си построява къща. През 2022г. Недев и съседът му се договарят устно да му продаде останалата част от парцела за близо 80 000 лева. Твърди това да се случило на 17.02.2023г., в миг, в който даже не е подозирал, че същият този парцел скоро ще бъде разгласен на търг.

Видно от документи, няколко дни по-късно – на 22 февруари, ЧСИ Петко Илиев разгласява в портала за обществени разгласи оферта за парцела му. В нея е посочено, че едноетажна сграда, ведно с прилежащите дворни елементи, се продава при първична цена от 52 000лв.

Един от четиримата участници в наддаванията е точно съседът на Недев,

който в последна сметка печели при сума от 59 200лв..

„ От информация в документи разбирам, че самостоятелен оценител е идвал в парцела през октомври 2022г. и е сложил цена от 65 000лв.. Защо няколко месеца по-късно ЧСИ Петко Илиев го афишира за 52 000лв. “, пита пострадалият.

След реализиране на продажбата арбитър изпълнителят покрива дълга на Недев от 34 820 лева към взискателя, начислява си такса от 3603 лева, изплаща на ”Кредит Инкасо Инвестмънтс БГ ” ЕАД – 1425 лева и на „ Агенция за събиране на вземанията ” – 1516 лева. Остатъкът от сумата, възлизащ на близо 11 500лв., не е била изплатена на длъжника, както би следвало по закон, споделя Недев.

„ През цялото време не съм бил наясно със протичащото се, тъй като всички уведомления за запориране на парцела ми са били адресирани до въпросния парцел. Аз не пребивавам там от 10 години и това е станало ясно, откакто не съм предявил никаква рекламация за протичащото се. Подозирам, че преднамерено не са го създали, с цел да може да се случат нещата без да им се опълчва. Разбрах за договорката на 6 февруари 2024г., когато към този момент нямам опцията да апелирам. До този миг Петко Илиев не ме е потърсил, даже с цел да ми върне остатъка парите, останали след договорката “, споделя още Васил Недев. Допълва, че едвам след подаване на сигнала до Камарата на ЧСИ в България арбитър изпълнителят се е свързал с него, с цел да му бъдат преведени по сметка въпросните средства.

Той е безапелационен, че обществената продажба на имота и къщата му би трябвало да се разгласят за оскъдни, защото при тях са позволени съществени нарушавания. „ Една година съм в цялостно подвеждане. Никога не съм крил, че имам дълг, даже не става дума за това. Искането ми е парцелът да ми бъде възобновен, защото пропуските са налице “, безапелационен е Недев.

„ Нямаме нарушавания, уверен съм и споделям това юридически аргументирано.

Процедурата е спазена по закон в най-малките детайлности “. Това разяснява пред медията ни упрекнатият в престъпления арбитър реализатор Петко Илиев.

„ Господинът не беше открит на никой от вероятните адреси – непрекъснат, сегашен. Търсили сме го и на други места, даже да не сме били задължени да го създадем. След като не го открихме, както планува законът, му бе назначен необикновен представител. Той е имал отбрана по делото, назначена служебно. За всички следващи дейности по осъществявания на парцела е бил уведомяван особеният представител “, разяснява още той.

На запорираното имущество е правена оценка от експерт, а повода за по-ниската първична цена за залагания е написана по закон процедура при наддавания – тя да бъде 80% от оценката на парцела, споделя Петко Илиев.

Всички отговорности са били погасени, а кредиторът – задоволен.

На въпрос по каква причина длъжникът не е било потърсен, с цел да му бъде изплатен остатъкът от средствата, ЧСИ отговори:

„ Лицето, когато се появи неотдавна, с цел да подава тъжби и сигнали, му бе поискана банкова сметка, на която да бъдат изплатена сумата, която му е дължима след погасяване. Преди това те няма по какъв начин да бъдат изплатени нито на него, тъй като го няма, нито на особения представител. Въпреки че бе известен за това, той към момента не е дал сметка “, добави Илиев.

Той дефинира дейностите на длъжника Васил Недев като „ странни “.

Съдия изпълнителят разясни, че адвокатската фирма ще управлява жалбата му с искане договорката да бъде оповестена за оскъдна. „ Съдът ще я прегледа и в случай че сметне, че е основателна – ще я почете. Аз няма по какъв начин като правосъден реализатор да възвръщам благосъстоятелност на едно или друго лице, да обявим договорка за невалидна и да я анулирам. Това е от компетентността на Съда, в случай че той установи, че са налице аргументи за това, ще бъде стартирана сходна процедура, написана в Граждански процесуален кодекс “, разяснява още Илиев.

Частният правосъден реализатор добави, че ще изложи своето мнение и материалите по делото до контролните органи, с цел да извършат инспекции по сигнала на Недев. „ Не ме тормози нищо. Аз съм задължен да го направя и го върша. Подготвяме отговори към Камарата на ЧСИ в България и Министерството на правораздаването. Всеки способен ще може да се убеди какво и по какъв начин сме създали и дали има нарушавания на закона “, заключи арбитър изпълнителят.

Камарата на Частните правосъдни реализатори /КЧСИ/ е стартирала дейности по постъпилата тъжба от страна на Васил Недев.

„ Жалбата е в процедура по администриране по надлежния ред в Камарата.

Извършва се инспекция, която e почнала напълно скоро и към момента не е завършила “, обявиха от Камарата по отношение на наше питане.

Казват още, че при констатиране на възможни нарушавания в процедурата по водене на изпълнителното произвеждане от страна на частния правосъден реализатор, ще бъде сезирана Дисциплинарната Комисия към КЧСИ.

„ Относно съществуването на опция обществената обмен да бъде анулирана, прецизираме, че основанията за това са посочени в член 435, алинея 3 от Граждански процесуален кодекс и е в пълномощията само на Окръжен съд – Пловдив да установи съществуването на тези учредения и да постанови решение в този смисъл “, разяснява КЧСИ.

 

Източник: Trafficnews.com

Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР