Чрез влизане в Еврозоната България трябва да се стреми да

...
Чрез влизане в Еврозоната България трябва да се стреми да
Коментари Харесай

Сергей Станишев: Чрез влизане в Еврозоната трябва да се стремим влезем в „А“ отбора на ЕС

Чрез влизане в Еврозоната България би трябвало да се стреми да влезе в „ А “ тима на Европейския съюз, а не да остане в периферията. Това сподели евродепутатът и ръководител на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев по време на полемика „ България в Еврозоната. Икономическата логичност против митовете “.

„ Настъпил е моментът България да прави крачки към влизането в Еврозоната, тъй като имаме прозорец, който не би трябвало да изпускаме в този момент, когато Европейската комисия поддържа това. Защото за мен полагането на сходни стъпки носи известни опасности за бъдещето на страната. Освен че имаме историческа опция и прозорец, сега е значимо да се води сериозна полемика, тъй като последни изследвания сочат, че 77% от българите са съгласни с това, че България би трябвало да постави повече старания, с цел да се интегрира в Еврозоната, НАТО, Шенген и така нататък Над 2/3 пък считат, че страната би трябвало да се нарежда в ядрото на Европейски Съюз. Затова е значимо да обсъдим изгодите за присъединяване в Еврозоната, както и опасенията, които са свързани с това, че ще се покачат цените на избрани артикули и услуги и други “, сподели още той.

Станишев уточни, че Еврозоната се трансформира. „ Тя през днешния ден не е същата, каквато беше преди 10 година Защото когато беше построена единната валута, това беше една постройка без здрави детайли – финансовата рецесия преди години я сложи пред голямо предизвикателство. Но в този момент би трябвало да бъде приключена, да бъде изменена, с цел да обезпечава сполучливо икономическо развиване. Бих желал доста Еврозоната да бъде и основа на обществения съюз, да работи посредством своите принадлежности, които съществуват, с цел да има действителна икономическа и обществена конвергенция на приходите в границите на Еврозоната – това е извънредно значимо за България “, сподели още той и уточни, че към момента България остава най-бедната страна в Европейски Съюз.

„ Риск за България е, в случай че допуснем да бъдем изтласкани в периферията на Европейски Съюз, би трябвало да работим единно, с цел да не се случи този сюжет. Ако в този момент изпуснем момента да създадем първата крачка – участие в ERM II, позволяваме да изостанем. И никой не знае по какъв начин политическата обстановка ще се промени и по какъв начин това ще окаже въздействие върху България. Ние би трябвало да знаем какво да създадем, с цел да набъбнат приходите на хората и участието в Еврозоната да стане преимущество, а не задължение. Защото има сериозен риск – в случай че сътворяваме свръх упования, както стана с влизането в Европейски Съюз, че внезапно всичко ще се промени, това няма да докара до нищо хубаво “, сподели още Станишев и уточни, че изгодите от това да влезем в Еврозоната са усилване на българската стопанска система, позициониране в А тима на Европейски Съюз и бистрота във финансовата сфера.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР