Чрез специализирани машини три камиона събират остатъците от храна от

...
Чрез специализирани машини три камиона събират остатъците от храна от
Коментари Харесай

Система за събиране на хранителни отпадъци от заведенията работи в Пловдив

Чрез профилирани машини три камиона събират остатъците от храна от 180 обекта в централната градска част. Това е част от цялостната политика за въвеждане на разделно събиране на отпадъците в града.

Пловдив

Системата е въведена, откакто доста от заведенията изхвърляли питателните останки в съдовете за разбъркан битов боклук, предопределени за жители. Сега по график машините събират боклуците непосредствено от всеки един ресторант. Самите боклуци се слагат в 120-литрови контейнери вид „ куки “, обезпечени от общината.

Иван Стоянов, шеф на oбщинско дружество „ Чистота “: По този метод хранителният боклук няма да влиза в съдовете за разбъркан битов боклук за жители. Няма да има замърсяване и миризми през лятото. Отделно може да се употребява за био тор, за компост, въвеждане на системата за оползотворяване на този боклук.
Амбицията на общинското дружество „ Чистота “ е на месец един камион да побира по 6 тона хранителни боклуци.

За заведенията новата системата се оказва много комфортна, тъй като предават остатъците от храна непосредствено на камиона.
Любен Тупаров, салонен шеф на заведение: Иначе допреди като го нямаше всичко се събираше на едно. Налагаше се ние да го хвърляме, което ни затруднява, а то в тази ситуация ни улеснява.
Системата ще бъде въведена поетапно в детските градини, лечебните заведения, столовете за публично хранене и пазарите. До края на 2018-а година този тип разделно събиране би трябвало да проработи и в останалите региони на града.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР