Чрез спешни промени в закона за Българската народна банка народните

...
Чрез спешни промени в закона за Българската народна банка народните
Коментари Харесай

Спешно поправиха закона, уреждащ въпроса със служебните премиери

Чрез незабавни промени в закона за Българската национална банка народните представители взеха решение проблемите, зародили от шестите корекция на Конституцията и по-специално частта, която визира несъвместимостта на претендентите за евентуални министър председатели.

Поправките бяха признати скоростно на първо четене в правната комисия в почивката на пленарното съвещание и минути по-късно бяха вкарани за разглеждане в пленарната зала. За задачата работното време на Народното събрание беше удължено. 

Във въпросната точка се прецизира, че шефът и подуправителите на Българска народна банка и Сметната палата употребяват неплатен годишен отпуск, в случай че бъдат определени за длъжностен министър-председател. След освобождението си те ще могат да продължат мандата, за който са определени.

Депутатите трансформираха още текстове, от които стана ясно, че управлението на банката не може да прави друга активност, с изключение на преподавателска или като членове на органите на сдружения, в които Българска народна банка има присъединяване.

Промените се постановат поради кашата с конституционните промени, при която се оказа, че специфичните закони за Българска народна банка, Сметната палата и омбудсмана не разрешават на заемащите тези длъжности и заместниците им да заемат други постове.

От " Възраждане " и " ИТН " дефинираха тези текстове като противоконституционни. Освен това считат за безусловно неприемливо влизането по този незабавен метод в зала, който нарушава правилника за работа на Народното събрание.

През преходните и заключителни разпореждания се вършат същите промени и в закона за Сметната палата, и за омбудсмана, като там категорично се прибавя, че лицата, назначени на тази служба, могат да бъдат служебни министър председатели. Законопроектът беше импортиран от Теменужка Петкова и Анна Александрова от ГЕРБ и Хамид Хамид и Йордан Цонев от Движение за права и свободи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР