Чрез сделката за F-16 България си купува сигурност и циментира

...
Чрез сделката за F-16 България си купува сигурност и циментира
Коментари Харесай

Самолетите F-16: в кой по-точно отбранителен съюз членува България?


Чрез договорката за F-16 България си купува сигурност и циментира нежните си връзки с водещата страна в НАТО – Съединени американски щати. А съперниците на договорката слагат под подозрение геополитическия избор на България, написа Петър Чолаков.

Сделката за е рентгенова фотография, която ясно обрисува геополитическото позициониране на главните политически сили в страната. Против гласоподаваха нормалните обвинени, когато става дума за вдишване на задължения към северноатлантическите ни сътрудници: Българска социалистическа партия, „ Атака ” и „ Воля ” („ новакът ” в групата); срещу бяха и от НФСБ.
Редакцията предлага
Президентът Радев предстоящо наложи несъгласие върху закона за одобрение на договорите по договорката. В претекстовете си президентът показва „ извънредно тревожната ” „ липса на консенсус ” по тематиката и „ острите разногласия в Народното събрание ”. Президентът акцентира „ внезапното повишаване на бюджетния недостиг ”, вследствие на договорката, както и това, че „ законът е признат по бързата писта ”, а остават „ неизяснени ” редица значими въпроси като цени, периоди за доставки и други

Аргументите им издишат

Анализът на доводите на съперниците на договорката за 8-те самолета F-16 значително обезсилва претекстовете на президента.

Критиците на договорката главно се концентрираха върху нейните параметри. От Българска социалистическа партия акцентираха, че от Lockheed Martin/САЩ не оферират алтернатива за разсрочено заплащане: „ плащаме 2 милиарда, а получаваме първите самолети чак през 2023 година ” Според кабинета „ Борисов 3 ” разсрочено заплащане не е допустимо, тъй като България не е сключвала сходни покупко-продажби със САЩ/американски компании, т.е. страната ни няма положителна „ кредитна история ”.

Що се отнася до цената и периодите за доставка – те са ясни: цената е 1,256 милиарда долара; шест от самолетите ще получим през 2023 година, останалите два през 2024 година Очаква се решение на Конгреса, с което цената да бъде понижена с още 60 милиона $.

По отношение на „ бързата писта ”: офертите, направени от Съединени американски щати, бяха годни до началото на септември 2019 година, т.е. Народното събрание трябваше да ратифицира договорите до 31 юли, с цел да има време „ да се придвижи процедурата ”. До 5.09. би трябвало да бъдат преведени 1,256 милиарда $, с цел да стартира производството на самолетите. Българска социалистическа партия и „ Воля ” желаеха отсрочване на ратификацията с 3-6 месеца, което на практика означаваше да се откажем от американската оферта.

Полковник Стоянов, основният секретар на президента, разкритикува „ орязания пакет въоръжения ” за самолетите. Те можели да пускат единствено свободно падащи бомби. В този си тип „ пакетът ” не давал нищо повече на авиацията от това, с което разполагал самолетът „ Албатрос ” на капитан Продан Таракчиев по време на Балканските войни (1912-1913 г.) В същия дух неведнъж се изрече и. В претекстовете на ветото е посочен и „ орязаният пакет ”.

" Самолети-ковчези " и други откровени нелепости

Отговорът е, че самолетите ще правят основно air policing (за което „ цялостният пакет ” не е нужен); нищо не пречи на по-късен стадий да бъдат закупени аварийни мотори, високоточни бомби (всяка на цена 200 млн.), ракети въздух-повърхност и други Не на последно място „ цялостният пакет ” би оскъпил доста договорката – първичната цена бе 1,41 милиарда $

С ветото си за самолетите F-16 президентът Радев залага на карта репутацията си

От „ Атака ” желаеха американците да ни дадат самолетите гратис, тъй като имали бази у нас. Какво друго можем да чакаме от партия, чийто водач не крие топлите си връзки с съветския президент Владимир Путин? Водачът на НФСБ Валери Симеонов, който е измежду дребното наши „ патриоти ”, които на думи се отнасят студено към Кремъл, пък съобщи, че не желае „ съветски самолети-ковчези ”, само че българското небе можело да се отбранява и „ посредством възобновяване на няколко ракетни бази ”. В последна сметка и той, като социалистите, счита, че цената е „ извънредно висока ”. За партията-фирма „ Воля ” е задоволително да кажем, че през последната година тя се сближи с обединения като Rassemblement national, за които има доказателства, че са спонсорирани от Русия.

В резюме, като познаваме реториката на „ нормалните обвинени ” и техните нови сподвижници, неналичието на политически консенсус по договорката не е изненадваща. Това, което в действителност буди паника, е.

Геополитически избор

Отправната точка на мненията за дебата и „ тезите ” е на първо място геополитическа - тя има по-голяма тежест от военно-техническите аспекти.

С невъоръжено око се вижда, че обезпечаването на сигурността на българското въздушно пространство няма по какъв начин да бъде сравнявано с рутинна бизнес-трансакция. Съединени американски щати е най-могъщата страна в НАТО – отбранителният съюз, на който България е член относително неотдавна (от 2004 г.) Чрез договорката страната ни си купува сигурност, циментирайки нежните си връзки с държавата-мотор на Пакта. И все още ние сме измежду „ свободните ездачи ”, които не покриват условието на Алианса за най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт разноски за защита. А президентът Тръмп не обича гратисчиите, както и „ сътрудниците ”, които се пробват да хитруват, демонстрирайки геополитическа „ еластичност ”. Като.

Петър Чолаков

Накратко, съперниците на договорката за изтребителите, без значение дали го осъзнават или не, слагат под подозрение нашия геополитически избор.

За репутацията на един президент

Сделката за бойните самолети беше и остава опция за трупане на политически капитал. Но дали някои не желаят да акумулират и финансов капитал?

Президентът Радев е упрекван, че е лобирал за самолетите „ Грипен ” през 2014 година като началник на Военновъздушни сили, а по-късно и посредством назначеното от него служебно държавно управление. Има и такива, за които поддръжката, която господин Радев получи от Българска социалистическа партия, с цел да бъде определен за президент, е артикул на дългата ръка на Русия и.

Меко казано е любопитно, че през 2012 година в изявление господин Радев защитава… закупуването на F-16, тъй като „ цената на пакета е в пъти по-ниска от другите оферти ”.

С последното си несъгласие президентът Радев залага на карта своята известност. За мнозина неговата безапелационна позиция по договорката за самолетите ще удостовери, и то по неоспорим метод, подозренията в неговата преданост на натовски военачалник.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР