Чрез събрани и предадени за рециклиране пластмасови отпадъци жителите на

...
Чрез събрани и предадени за рециклиране пластмасови отпадъци жителите на
Коментари Харесай

Пластмасови отпадъци се трансформират в спортни съоръжения за варненски квартал

 Чрез събрани и предадени за преработване пластмасови боклуци жителите на съветските блокове до читалище " Христо Ботев “ ще се снабдят с нови футболни порти и тенис маса. Инициативата е част от акцията " Искам да съм потребен! Рециклирай ме! “ на дългогодишната стратегия за възстановяване на градски пространства Място България и цели да подтиква жителите да бъдат дейна част от процесите по разделно събиране и преработване на отпадъците. 

За задачата варненските сътрудници на програмата – съдружие " Пауър Джъмп “, Морски клуб " Приятели на морето “, школа по изкуства " Дедал “ и фондация " Мейдей “ сплотяват старания в серия от провокативни начинания, посредством които да " трансфорат “ изхвърлената пластмаса в нещо потребно.

Този уикенд – 3 октомври, събота, под зорката организация на " Приятели на морето “ близо 30 доброволци ще влязат в морето с три лодки, с цел да доближат до мъчно налични по суша крайбрежни линии в региона на околност Романтика. Целта на акцията е нечистото диво крайбрежие да се почисти от пластмаса, изхвърлена през годините от морето на сушата. Междувременно група водолази ще влезе под вода, с цел да поддържа процеса с разчистване на морското дъно в региона.  

Подобна акция, само че по суша, ще провеждат Пауър Джъмп в късните дни на октомври. С разнообразни офроуд транспортни средства те ще навлязат в зелените зони в региона на естествен парк " Златни пясъци “, с цел да доближат до " скрити “ нерегламентирани сметища и да извозят отпадъците с ремаркета. Както морската, по този начин и горската акция се концентрират върху почистването на зелени територии, нечисти в резултат на човешката интервенция. " Този боклук се разпознава като безстопанствен, а той в действителност е на всички нас, замърсява нашата природа, загрозява нашата среда, отразява се на нашето здраве “, споделят уредниците. 

Това не е всичко, несъмнено! Жителите на съветските блокове до читалище " Христо Ботев " са пропагандирани да събират интензивно пластмаса, с цел да могат да " изплатят “ с нея новите си спортни уреди.

Представители на фондация " Мейдей " към този момент имаха срещи за обмисляне и подготвителни акции в квартала в средата на август, когато с представители на локалните усъвършенстваха настилката за игра в междублоковото пространство и избавиха една от прилежащите поляни от нерегламентирано паркиране, като я оградиха и обособиха за зелена зона за физическа интензивност. Точно там ще намерят своето място футболните порти и тенис масата. Допълнително, кварталът ще бъде декориран от рисунките на младата варненска артистка Александра Михайлова и ще се основат нови места за сядане, построени към някогашния шадраван на междублоковото пространство. Креативни дизайнерски табели с послания за запазване на средата чиста и красива ще пропагандират локалните да пазят чисти усъвършенстваните пространства. 

" Търсим доста и различни способи да включим Варна в акцията " Искам да съм потребен. Рециклирай ме! “. Освен акциите, за които ви споделихме, сега търсим разговор с почистващи компании и институции, с цел да можем да вземем данни от тях и да замерим равнището на разделно изхвърляне на пластмаса за интервала октомври – декември тази година по отношение на предходната. Планираме през тези месеци да имаме дейни акции за агитиране на варненци да изхвърлят разделно пластмасовите си боклуци в избраните за това места. Това е тяхната опция да оказват помощ за облагородяването на един от кварталите ни. – разяснява Нора Стефанова, Мениджър план на Място България. – От плажните и градските акции и събития на всички варненски сътрудници досега, към този момент имаме събрани общо 1042 кг. боклуци през 2020 година, от които 529 кг. са рециклируеми – пластмаса, алуминий, стъкло, хартия. Надяваме се до края на годината да достигнем 1 звук събрани от природата и предадени за преработване боклуци. “ 

Кампанията " Искам да съм скамейка. Рециклирай ме! “ ще се организира също в Пловдив, Шумен и Силистра и е единствено една от самодейностите на пловдивското съдружие БГ Бъди деен в границите на стратегия Място България, която се реализира с поддръжката на фондация Кока Кола.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР