Чрез публично-частно партньорство скоро ще започне работата на едно от

...
Чрез публично-частно партньорство скоро ще започне работата на едно от
Коментари Харесай

Ядрени отпадъци вече успешно се превръщат в безопасно стъкло, след като са замърсявали с години

Чрез публично-частно партньорство скоро ще стартира работата на едно от най-големите уреди за отнасяне на нуклеарни боклуци. В него те се трансформират в безвредно стъкло, под формата на огромни тухли. 

Обектът за нуклеарно филтриране в Ханфорд, щата Вашингтон, е поръчан от Министерството на енергетиката.

Той е издигнат от Bechtel National. Ще обработва нуклеарни боклуци като ги смесва с обичайни образуващи стъкло материали при високи температури. От това се получава твърдо стъкло, което може безвредно да се съхранява подземен.

Някои хора от дълго време са загрижени за рисковете за околната среда и човешкото здраве от атомните електроцентрали. Но доста по-голям риск, който е по-малко обсъждан през годините, идва от целия плутоний, създаден за нуклеарни бойни глави по време на Студената война.

Надпреварата в нуклеарните оръжия през 50-те, 60-те и 70-те години на предишния век докара до производството на 136 милиона литра радиоактивен плутоний и други радиоактивни материали.

Това е същински проблем, с който Министерството на енергетиката на Съединени американски щати се пробва да се оправи за десетилетия. Оръжията излизат от въоръжение и нещо би трябвало да се направи с радиоактивните боклуци.

В Ханфорд отпадъците ще се нагряват до към 1150 градуса по Целзий.

След това ще се смесят със упоменатите материали, които са разтопени. Когато сместа е подготвена, тя се излива в стоманени контейнери. След изстудяване се получава постоянен стъклен материал, който е елементарен и безвреден за предпазване. 

Вече се работи по първата от две топилни машини, които тежат по 300 тона.

С нея беше извършен сполучлив тест, който създаде 13.6 тона от това стъкло. Постижението се разказва като началото на нова епоха на по-нисък риск за околната среда и хората. 

Само на площадката в Ханфорд се съхраняват над 100 резервоара с плутониев боклук.

Цели 20 от тези резервоари към този момент са изтекли и занапред ще се открива размерът на нанесената щета. 

Първата машина за размразяване се чака да проработи с цялостен потенциал през идната 2024 година. 

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР