Чрез пропорционалната система всички партии подреждат предимно удобни и послушни

...
Чрез пропорционалната система всички партии подреждат предимно удобни и послушни
Коментари Харесай

Сотиров: Чрез пропорционалната система партиите подреждат удобни и послушни депутати

Чрез пропорционалната система всички партии подреждат най-вече комфортни и послушни за народни представители. Това сподели за обзора на деня „ Това е България “ на Радио „ Фокус “ Иван Сотиров, ръководител на Сдружение „ Достойнство, отговорност, морал “, депутат от Съюз на демократичните сили в 37-то и 40-тото Народно заседание. Според него това, което се случва, е грандиозна машинация, с каквато България не се е сблъсквала през целия преход, тъй като не за първи път една партия дава обещание нещо и след това се отмята. Това, съгласно него, е императив освен към партията на Слави Трифонов, а и към всички партии в този парламент, тъй като за всички партии в 45-то Народно заседание са дали своят вот общо съвсем толкоз жители, колкото са дали своят вот и на референдума.

„ Ако се направи разбор на гласовете преди 5 години ще забележим, че от 2 до 3:1 от гласоподавателите на всички партии гласоподаваха за мажоритарна система, макар упоритата опозиция акцията на всички партии, на голяма част на социолози, политолози, анализатори – съвсем през целия преход да се изяснява какъв брой е заплашителен и нездравословен мажоритарният избор. Защото дано кажем нещо, което е извънредно значимо да се знае – днешната рецесия е заради пропорционалната изборна система, посредством която партиите са узурпирали правото на българските жители да дефинират директно своите представители в Народното събрание “, посочи той.

Според Иван Сотиров механизмът на тази система е, че партиите са основали картел, при който виждаме, че всички те, без значение като произход и изразходване на властта, са едно цяло – няма доста огромни разлики, единственото разцепление е на ляво и дясно. Той посочи, че огромна част от политиците са сменили по няколко партии, като всички партии дават обещание и почти едни и същи неща.

Чрез пропорционалната система всички партии оферират най-вече комфортни и послушни за народни представители и посредством подреждането им в партийни листи те лишават опцията на хората да вършат личен избор за депутат, изясни специалистът. Това, което се прави с преференциите е машинация, при която претендентът, за който гласуваме с преференция, се употребява като муле, посредством което да обират нашите гласове, защото в над 90% от случаите нашият глас подаден за един или различен претендент отива в партийната листа и ние посредством него не можем да преподредим листите.

„ Ако се направи разбор, откогато има преференции, ще забележим, че ни основават илюзията за мажоритарност. Уж ние избираме лицето Х, а в действителност доста мъчно може да се преподреди листата, това се случва в по-малко от 5-6% от случаите “, сподели още той.

Иван Сотиров изясни, че това е процедура на партиите, тъй като виждат, че от ден на ден хора не желаят да гласоподават за партии и вместо това си намират оправдание да гласоподават за една или друга партия, тъй като доста от дейните хора желаят да вземат участие в процеса и търсят посредством една или друга персона да осъществят своя избор.

Бел.ред.
Партията на Слави Трифонов - " ИТН " - още от първия ден на новоизбрания парламент за главното си заричане - мажоритарни избори в два тура.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР