Чрез новосъздадените Центрове за социална икономика и интеграция в страната

...
Чрез новосъздадените Центрове за социална икономика и интеграция в страната
Коментари Харесай

До момента в страната са регистрирани около 80 социални предприятия

Чрез новосъздадените Центрове за обществена стопанска система и интеграция в страната все още са регистрирани към 80 обществени предприятия. Това сподели Марина Дичева, координатор на Центъра за обществена стопанска система в Югоизточна България, посредством който досега са утвърдени 5 кандидатури за включване в листата.

По думите на Дичева, още две предприятия от района са в процедура на регистриране. 

" Центровете за обществена стопанска система работят от няколко месеца. Опитваме да достигнем до повече хора и да разясним опциите за регистрация. Необходимо е и да променим мисленето в тези сдружения, които имат капацитет да наемат хора с увреждания. За страдание срещаме предприятия, които разполагат с всички условия да се записват, само че няма задоволително схващане за това ", сподели Дичева. Днес тя се включи в районната среща на Национална асоциация на обществено виновните работодатели (НАСОР) " Устойчиво развиване на обществено виновен бизнес ", която се организира взаимно с Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия, сп. " Ентърпрайз " и община Бургас в постройката на " Индустриален и логистичен парк " АД. 

По време на полемиките тя уточни, че нужни по-сериозни насърчителни ограничения за работодателите, които обезпечават заслужен труд за хората с увреждания. Липса на информираност за това с какво биха могли да бъдат потребни има измежду хората с увреждания, стана ясно от думите ѝ. Дичева показа в резюме опциите за основаване на обществени предприятия и дейностите по плана " Развитие на обществената стопанска система ", който предлага помощ в бранша обществена и солидарна стопанска система. Тя напомни, че Центровете за обществена стопанска система и интеграция в страната са шест. Те са разкрити по план на общественото министерство, финансиран по Плана за възобновяване и резистентност. 

След приключването на първия стадий от плана, а точно разкриването на центровете, би трябвало да стартира и модернизацията на записаните към този момент обществени предприятия. Чрез специфична платформа следва да се покажат услугите или продуктите, които те оферират. Както Българска телеграфна агенция заяви, в рамките на плана ще бъде обследвани най-малко 200 обществени предприятия като 100 от тях ще имат опция да получат финансиране за цифровизация на работните процеси размер на до 90 000 лв.. 

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР