Чрез националните програми се опитваме да направим образователните институции по-отворени,

...
Чрез националните програми се опитваме да направим образователните институции по-отворени,
Коментари Харесай

МОН: Предлагаме интегрален изпит за седмокласниците


" Чрез националните стратегии се опитваме да създадем просветителните институции по-отворени, по-взаимодействащи между тях. Училищата, които са в мрежи и обменят опит, реализират по-добри резултати ", съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при представянето на плановете. По думите му с този инструмент учебните заведения се насочват към значимите политики на МОН и имат опция да се развиват с спомагателен запас. Четири са напълно новите стратегии.

" Имаме желание да предложим интегрален изпит в седми клас от 2022/2023 образователна година, само че е нужна добра връзка с учителите и родителите ", сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на въпрос дали ще има интегрален изпит след седми клас и по кое време се планува да бъде въведен.

Сега учениците в седми клас имат национално външно оценяване по български език и литература и по математика, с оценките от които аплайват за банкет в гимназиите, само че има и отзиви, че би трябвало да има и въпроси от естествените и публичните науки.

" Част от причините за интегралния изпит са свързани с това, че не можем да пренебрегнем естествените и публичните науки, а математиката, българският език и литературата са отзив за добитите компетентности на учениците ", изясни министър Вълчев.

" Не го вършим единствено поради учителите по естествени и публични науки, а го вършим, защото всеки възпитаник би трябвало да придобие съразмерен микс от познания, умения и компетентности. Всеки изпит и този преход, който се опитваме да създадем към компетентностния метод, допуска да има по-малко заучаване, наизустяване, вършим и промени в образователните стратегии по естествени науки и по география. Тя е и естествена просвета, само че и социална просвета. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР