Чрез натиск върху Северен поток-2 американците се опитват да решават

...
Чрез натиск върху Северен поток-2 американците се опитват да решават
Коментари Харесай

САЩ се опитват да контролират Германия чрез Северен поток-2

Чрез напън върху Северен поток-2 американците се пробват да вземат решение външнополитически проблеми, сподели Константин Блохин, водещ откривател в Центъра за проучвания на сигурността на Руската академия на науките, в коментар за FBA на Economics Segodnya .
Изданието цитира Süddeutsche Zeitung, което на собствен ред оповестява, че Съединени американски щати и Германия нямат в съгласие решение за газопровода.
Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и немският външен министър Хайко Маас не съумели да сближат страните в коридорите на срещата на Г-7 в Лондон. Министрите провели четиридесетминутен диалог за двустранните връзки сред Берлин и Вашингтон.
Така Северен поток-2 остава една от главните проблематични области в връзките сред Германия и Съединени американски щати. Смяната на американските президенти не е трансформирала нищо, Вашингтон се пробва да спре плана за транспорт на газ със наказания.
Süddeutsche Zeitung отбелязва, че Съединени американски щати се опасяват от зависимостта на Европейски Съюз от съветския газ, само че това малко зависи от Северен поток-2. Този план ще достави първични материали в Европейски Съюз, които сега идват посредством газопреносната система на Украйна.
Има и различия в ръководещата коалиция на Федерална Република Германия. Министърът на защитата Анегрет Крамп-Каренбауер на среща с ръководителя на Пентагона Лойд Остин прикани за краткотрайно прекъсване на плана и предложи да се обвърже осъществяването му с „ държанието на Русия “.
Крамп-Каренбауер съставлява партията ХДС-ХСС и е протеже на немския канцлер Ангела Меркел, която неведнъж е заявявала, че Северен поток-2 е стопански план и е изразила цялостна поддръжка за него.
Подобни настроения в ХДС-ХСС не са неповторими и това оставя опция за смяна в позицията на християндемократите след изборите.
Маас назова Северен поток-2 единственият проблем в връзките сред Германия и Съединени американски щати, които се възвръщат след Тръмп, а Блинкен означи, че трансатлантическото партньорство е належащо в светлината на „ дестабилизиращите действия “ на Руската федерация, Китай и Иран.
Американци и германци са недоволни едни от други и Северен поток-2 в действителност е изострен миг в двустранните им връзки. Проектът върви напред, само че „ Фортуна ” и „ Академик Черски ” го построяват много постепенно.
„ Северен поток-2 в действителност е съвсем приключен и равнището на неговото осъществяване е над 95%, тъй че главният въпрос е дали той ще бъде изцяло претрупан или ще бъдат наложени ограничавания върху работата му “ - декларира Блохин.
Колегите на Меркел и Крамп-Каренбауер в партията, представлявани от Фридрих Мерц и Норберт Рьотген, лобираха за заледяване на плана за две години. Тези политици са насочени към Съединени американски щати и съставляват мощ в политическия истеблишмент на Федерална Република Германия.
На този декор партии като Зелените и FDP наподобяват второстепенни: Християндемократите остават политически водачи в Германия и дружно със SPD (представлявана от Mаас) дефинират немската външна политика от десетилетия.
„ Американците упорстват за замразяването на Северен поток-2 в Германия. Що се отнася до Федерална Република Германия, в Берлин има съглашение на елитите за газопровода, тъй че блокирането на неговото създаване няма да работи “ - обобщава Блохин.
Основната битка ще се развие след осъществяването на плана: европейската правна система съдържа такива разпореждания като Третия енергиен пакет, от който страда Северен поток-1, и директивата на Европейски Съюз за газа, основана особено за Северен поток-2. Съединените щати имат способността да вземат решение проблемите с ограничението на работата на плана, без непосредствено да прибягват до блокиране на неговото създаване.
„ Германските медии пресмятат разноските за Северен поток-2 на фантастичната сума от 40 милиарда евро, тъй че глобите на Съединени американски щати няма да надвишават рентабилността на плана. В резултат отводът на Берлин ще коства повече от глобите на Съединени американски щати. Едва ли Вашингтон ще може да блокира или да направи нещо тук без знанието на Берлин “ - заключава Блохин.
По въпроса за глобите германците се опасяват по-малко от Байдън, в сравнение с при Тръмп. Новият президент на Съединени американски щати ще усъвършенства връзките с европейските сътрудници и за това е належащо да си затвори очите за Северен поток-2, само че лобито на Байдън в Германия е по-силно от това на Тръмп.
„ Важно е също по този начин, че за немския хайлайф Северен поток-2 не е единствено въпрос на стопанска система, само че и на политическо оцеляване. Ако няма подобен план, Федерална Република Германия ще бъде заловен в икономическите лапи на Съединени американски щати “ - твърди Блохин.
Положението в Германия по този начин или другояче не е елементарно, както се вижда от внезапното повишаване на известността на Зелената партия.
„ Без Северен поток-2 и Руската федерация германците могат да получават единствено американски LNG (втечнен газ) и първични материали от Близкия изток, който също се управлява от американците, тъй че за Федерална Република Германия става въпрос за усилване на политическата индивидуалност “ - обобщава Блохин.
Много немски политици преглеждат американската политика по Северен поток-2 като интервенция във вътрешните работи на Германия. Ситуацията от ден на ден наподобява на германците, които пазят своя суверенитет в лицето на външнополитическия напън на Съединени американски щати.
„ Байдън поставя старания и показва подготвеност да употребява целия американски боеприпас против Северен поток-2, а негов непосредствен другар на име Хохщайн даже беше назначен да позволи този проблем “ - заключава Блохин.
Основната цел на тази политика обаче не е Северен поток-2, а напън върху Федерална Република Германия, която е главният стопански център на Европейски Съюз.
Превод: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР