Чрез мярката 60 на 40 управляващите са си спестили между

...
Чрез мярката 60 на 40 управляващите са си спестили между
Коментари Харесай

Ваня Григорова: С мярката 60 на 40 управляващите са спестили между 200 и 600 млн. лв. от обезщетения за безработица

Чрез мярката 60 на 40 ръководещите са си икономисали сред 200 и 600 милиона лв. от бюджета за компенсации за безработица.

Това разгласи икономическият специалист на Конфедерация на труда " Подкрепа " Ваня Григорова.

Данните от направения разбор на подхванатите от държавното управление антикризисни ограничения сочат, че с помощта на тази мярка е непокътната заетостта на 172 000 души посредством изплащането на обезщетения на обща стойност малко над 185 милиона лв.:

" Когато споделяме, че са излети невиждани средства за опазване на заетостта, би трябвало да забележим каква е била алтернативата, изчисляваме какъв брой биха били нужни за погашение на компенсацията за безработица на тези 172 хиляди лица, т.е. спестеното за държавния бюджет е сред 207 милиона и 600 милиона лв. от това, че беше приложена мярката 60 на 40, а не бяха оставени тези хора да се записват в бюрото по труда ".

Григорова напомни, че в началото плануваните средства за мярката 60 на 40 бяха в размер на 1 милиард лв., а на процедура са изхарчени едвам 15 % от тях.
Анализ на социално-икономическите ограничения по време на изключителното състояние се прави на проведен от съдружие " Солидарна България " и фондация " Фридрих Еберт " конгрес. За присъединяване са поканени представители на министерствата на стопанската система и на труда и обществената политика, синдикални и работодателски организации. Целта е анализът да подкрепи изработването на ефикасни ограничения за настъпващия есенно-зимен интервал.

Според уредниците на днешния конгрес публичното внимание е ориентирано към резултата от социално-икономическите ограничения по време на изключителното състояние, защото направените заключения за позитивните и негативни последици би трябвало да оказват помощ за конструиране на по-ефективни ограничения през идващите есенни и зимни месеци, в които се чакат нови стопански усложнения в България и света.

Заявката на уредниците е да дадат отговор на въпроси като: служащите или работодателите бяха подкрепени, какъв брой средства бяха употребявани по основните държавни мерки; икономисаха ли средства ръководещите с мярката 60:40; какво изгубиха работещите по време на изключителното състояние.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР