Чрез жребий със софтуерен генератор на случаен принцип бяха изтеглени

...
Чрез жребий със софтуерен генератор на случаен принцип бяха изтеглени
Коментари Харесай

В МЕУ публично бяха изтеглени серийните номера на 8 машини за гласуване

Чрез чоп със софтуерен генератор на инцидентен принцип бяха изтеглени серийните номера на машините за гласоподаване, които ще преминат през развой на засвидетелствуване. На тегленето на серийните номера в Министерството на електронното ръководство участваха специалисти от Българския институт за стандартизация (БИС) и Българския институт по метрология (БИМ), представители на политически партии и публицисти, оповестиха от пресцентъра на министерството на електронното ръководство.

С цел гарантиране на бистрота на процеса жребият още веднъж беше обществен. Това е заложено и в обновената Методика за засвидетелствуване на сходството на доставения вид техническо устройство за машинно гласоподаване (ТУМГ) с условията на член 213, алинея 3 от Изборния кодекс и условията за техническата спецификация, която сега минава през развой на публично разискване. Именно с изтеглянето на серийните номера на машините стартира и процесът по засвидетелствуване според член 213а от Изборния кодекс. 

Тестването на машините ще се осъществя от четири екипа, които ще ревизират дали документите за машините за гласоподаване дава отговор на условията на ЦИК, Изборния кодекс и техническата спецификация. БИС ще дава отговор за инспекцията на документите, документите и отчетите, издадени за устройствата, и по-специално за това дали са достоверни и годни. БИМ ще извърши лабораторни проучвания на електромагнитното поле на машините с оглед предварителна защита на непозволен достъп до вота на гласоподавателите. Ще бъдат тествани също по този начин и сигурността на информацията, която устройствата съхраняват и обработват, както и дали софтуерът и хардуерът на машините за гласоподаване дават отговор на заложените в Изборния кодекс условия.

Трите институции ще изискат в най-кратки периоди от Централната изборна комисия да им даде осведомителните активи, в това число машините, които бяха избрани посредством чоп, след което ще стартира и същинският развой по тяхното засвидетелствуване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР