Чрез жребий с генератор на случаен принцип, свободно достъпен в

...
Чрез жребий с генератор на случаен принцип, свободно достъпен в
Коментари Харесай

Тестват машините за изборите на 2 април

Чрез чоп с генератор на инцидентен принцип, свободно наличен в интернет, през днешния ден бяха изтеглени серийните номера на машините за гласоподаване, които ще преминат през развой на засвидетелствуване.

На тегленето в Министерство на електронното ръководство участваха специалисти от Български институт по стандартизация (БИС) и Български институт по метрология (БИМ), представители на Обществения съвет на ЦИК, както и представители на политическите партии.

За втори следващ път жребият бе извършен обществено и за първи предаван онлайн. Целта на процеса е да удостовери видовете машини, а не всички налични такива.

Това е заложено и в обновената Методика за оценяване и засвидетелствуване на сходството на доставените видове машини за гласоподаване, избрани от ЦИК. Удостоверяването на машините се прави според член 213, алинея 3 от Изборния кодекс и условията на използваните механически спецификации.

Четирите екипа, които ще извършат удостоверяването, ще ревизират дали документите на машините, дава отговор на условията на ЦИК, Изборния кодекс и техническата спецификация. БИМ ще извърши лабораторни проучвания за непозволени предавания в пространството от машините.

Ще бъдат тествани сигурността на информацията, която устройствата съхраняват и обработват, както и дали софтуерът и хардуерът на машините за гласоподаване дават отговор на заложените в Изборния кодекс параметри. С оглед законово открития период в Изборния кодекс, ЦИК следва да даде на Министерство на електронното ръководство машините, които бяха избрани посредством жребия, с цел да стартира и същинският развой по тяхното засвидетелствуване.

Копие от протокола, съдържащ изтеглените номера на машините, получени от генерирането им на инцидентен принцип, е предаден на ЦИК, за даване на техническите устройства и съпровождащата документи в оптимално къс период.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР