Чрез България Кремъл се прицелва в ЕС. Живеем в лоши

...
Чрез България Кремъл се прицелва в ЕС. Живеем в лоши
Коментари Харесай

Живеем в лоши времена. За Путин би било истински триумф да дестабилизира България.


" Чрез България Кремъл се прицелва в Европейски Съюз. Живеем в неприятни времена, в които положителните би трябвало да се отбраняват ефикасно. За Путин би било същински успех да дестабилизира България. Не бива да му разрешаваме ", споделя Мартин Котее.

Г-н Котее, в България се организират четвърти подред избори, три от които предварителни. Кои съгласно Вас са най-важните проблеми, които страната би трябвало да взема решение сега?

Мартин Котее: върху живота на доста хора. Инфлацията и растящите цени на силата доведоха до осезаеми ограничения за хората. А както споделя Бертолд Брехт: " Първо идва храната, след това моралът ". Най-важната задача, пред която сега се изправя. Това е от витално значимо значение за тях. Но то е от витално значимо значение и за демокрацията в България.

Очаквате ли да бъде образувано устойчиво държавно управление?

Мартин Котее: По-скоро не. Допитванията демонстрират, че, само че и на едните, и на другите явно им липсват благонадеждни сътрудници за сформиране на коалиция. Така че персонално аз се безпокоя за несгодите на елементарния човек. Там, където хората се усещат унизени, където достолепието им е накърнено - там извънредно десните прелъстители плуват в свои води. Повдига ми се от цинизма им! За тях ориста на елементарния човек в действителност е напълно безразлична. Имах чувството, че при държавното управление на Петков съумя най-малко с единия крайник да стъпи в бъдещето. А сега в бъдещето като че ли е единствено палецът на този крайник. Тоест, стъпка обратно.

Мартин Котее

Дали съгласно Вас България е постоянен и многообещаващ член и сътрудник на Европейски Съюз и НАТО?

Мартин Котее: Да. Но в случай че аз бях стопанин в Кремъл сега, все пак щях да натискам своите лостове в България. Тя е членка на Европейски Съюз в едни прекомерно несигурни времена, а доста българи обичайно са крепко свързани с Русия - което е разбираемо от историческа позиция. За Путин би било същински успех да дестабилизира България. Тъкмо това е в дъното на опитите за тайно навлизане в страната, в обществото, в публичния спор. И ние не трябва да подаряваме на Путин този успех.
Редакцията предлага
Да, доста се приказва и написа за съветското въздействие в България. За него пишат и немски медии. Дали това въздействие фактически е толкоз мощно и рисково?

Мартин Котее:  По моя преценка - да. Достатъчно е просто да следим държанието на съветската посланичка в София. Чрез България Кремъл се прицелва в Европейски Съюз, прицелва се въобще в свободата оттатък своите западни граници. Живеем в неприятни времена, в които положителните би трябвало да могат ефикасно да се отбраняват.

Тамата за корупцията като че ли съвсем не присъстваше в предизборната битка. Защо?

Мартин Котее: Не знам за какво назначеното от президента Радев служебно държавно управление подмина с такова гръмко безмълвие този въпрос. В несъгласие с Конституцията то се беше съсредоточило единствено върху това да громи предходното държавно управление. И въпреки всичко корупцията си остава вездесъщата и най-решаващата тематика в страната. Масивната корупция горе, страната и нейните структури като плячка на олигарси, които не обичат страната си, а единствено я ограбват. Корупцията е противоположното на патриотизма. Но дано не си вършим илюзии: в битката против корупцията не могат да се реализиран бързи триумфи. За да се изкорени тя с инструментите на правовата страна, са нужни години. Болезнено го почувства и предходното държавно управление.

Вие към този момент от години живеете в България: какво Ви харесва в тази страна? И къде съгласно Вас би трябвало да се положат още старания, с цел да се подобрят нещата?

Мартин Котее: Мога да върша съпоставения само с Германия. И тъй като това никой не го споделя, ще си разреша да го кажа аз: хората в България са отзивчиви, отворени, общителни и благи към чужденеца. Често пъти това са съвременни, образовани, динамични, предприемчиви и гъвкави хора. Те готвят добре и танцуват още по-добре. Те носят фамилията в сърцата си. Да, това го има и в Германия, само че там човек дълго би трябвало да го търси. Колкото до напъните и да се подобрят нещата, идва ми мислено една поговорка: " Един добър родолюбец в никакъв случай не е удовлетворен от страната си. " Харесвам тази поговорка. В България има доста за извършване. Но тя е прелестна страна, която няма никакви аргументи да изпитва комплекси.

*Мартин Котее е районен шеф за Югоизточна Европа в немската демократична фондация " Фридрих Науман ". От 2004 до 2010 година Котее беше представител на немския президент Хорст Кьолер.

***
Вижте и това видео от нашия списък:
Проруският избор може да се окаже сериозен фактор на изборите в България
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР