Човешкият вид може да изчезне, ако броя на сперматозоидите продължи

...
Човешкият вид може да изчезне, ако броя на сперматозоидите продължи
Коментари Харесай

Нещо ужасно ще се случи с човечеството заради... сперматозоидите

Човешкият тип може да изчезне, в случай че броя на сперматозоидите продължи да пада толкоз бързо, както през последните четири десетилетия в западните страни, предизвестяват учени в свое проучване, представено от ЕurekАlert!.

Оценката на резултатите от близо 200 изследвания, оповестена в Оксфордското издание Human Reproduction Update демонстрира, че броят на сперматозоидите при мъжете от Северна Америка, Европа, Австралия и Нова Зеландия е понижен на половина за по-малко от 40 години. Този притеснителен факт се дължи на повреденото здраве при мъжете и намаляването на раждаемостта.

" Ако не се промени метода ни на живот, околната среда и химикалите, на които сме изложени, аз съм доста обезпокоен за това, което ще се случи в бъдеще. В последна сметка може да се появи проблем и с възпроизвеждането ни като цяло, а може и човешкият тип да изчезне " - разяснява доктор Хагай Ливайн, водещ създател на изследването пред BBC News.

Това е първият последователен обзор и мета-анализ на трендовете в броя на сперматозоидите на откриватели от Еврейския университет.

След скрининг на 7500 проучвания и осъществяване на мета-регресионен разбор на 185 изследвания сред 1973 и 2011 година учените откриват 52,4% спад на концентрацията на сперматозоидите и спад от 59.3% на общия брой на сперматозоидите измежду мъжете от Северна Америка, Европа, Австралия и Нова Зеландия, определени на инцидентен принцип. От друга страна, не се вижда забележителен спад в Южна Америка, Азия и Африка, където обаче са извършени доста по-малко проучвания.

Проучването също по този начин демонстрира, че темпът на спад измежду западните мъже не понижава - наклонът на кривата е стръмен и забележителен, даже когато анализът е стеснен до изследвания на мостри, събрани сред 1996 и 2011 година.

Въпреки че спадът в броя на сперматозоидите е докладван от 1992 година насам, въпросът остава противоречив заради рестриктивните мерки на последните изследвания. Но актуалното проучване употребява по-широк обсег и строги способи като мета-регресия, които преглеждат консервативно надеждността на прогнозните изследвания и с надзор на факторите, които могат да обяснят спада като възраст, дълготрайност на въздържанието и избор на популацията на изследването.

" Като се има поради смисъла на броя на сперматозоидите за мъжката плодовитост и здравето на хората, това изследване е незабавна паника за откриватели и здравни управляващи по целия свят, с цел да се заемат с проучването на аргументите за внезапното и продължаващо понижаване на броя на сперматозоидите " - разяснява доктор Хагай Ливайн.

Констатациите имат значими последствия за публичното здраве. Първо, тези данни демонстрират, че делът на мъжете с брой на сперматозоидите под прага на инфертилитета или безплодието се усилва. Освен това, поради констатациите от последните изследвания, намаляването на броя на сперматозоидите е обвързвано с нараснала заболеваемост и смъртност.

Според някои специалисти спадът в качеството на спермата преди този момент е обвързван с околната среда и метода на живот, както и с въздействия като пренатално и по-късно излагане на нездравословни химикали, тютюнопушене, стрес и затлъстяване.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР