Човешкият папиломен вирус (HPV) е ДНК вирус, който има специфичен

...
Човешкият папиломен вирус (HPV) е ДНК вирус, който има специфичен
Коментари Харесай

Човешкият папиломен вирус при жените- причини, симптоми, лечение

Човешкият папиломен вирус (HPV) е ДНК вирус, който има характерен афинитет към лигавицата и кожата. Той нападна над 90 % от хората водещи деен сексуален живот и е  големият виновнкик за ракът на маточната шийка при дамите и ракът на правото черво при мъжете.

Според последни данни все още са познати над 200 разнообразни вида на човешкият папиломен вирус, като 86 серотипа се предават по сексуален път, а канцерогенните са повече от 50.

За да разберем какво „ разсънва “ дремещия с години в организма ни вирус? Как се диагностицира? Как се лекува? И до какво води ненавременната интервенция на доктор, екипът на SafeNews се срещна с доктор Янчо Делчев, шеф на отделението по гинекология в Медицински комплекс „ Доверие “, който даде отговори на тези и други въпроси.

На въпроса ни какви са признаците на подлият вирус, доктор Делчев сподели:

„ Типични признаци няма. Общо взето дамата отива на обзор, когато се тормози и забележи някакви брадавици по външните полови органи. Когато отиде на обзор и се вземе цитонамазка и  цитолога опише инфектирани с вирус кафези, обикновенно по този начин излиза наяве или в случай че отиде и си направи тест за папиломен вирус, обикновенно по този начин излиза наяве дали тази жена има папиломен вирус. Хубавото е, че в България към този момент е много създадено всичко, като проучване и като методология и може ясно да се каже дали има папиломен вирус и от каквъв вид е. Може да се направи и типизация, с цел да се разбере дали вирусът е високорисков или нискорисков, което дефинира доколко има риск от предраково положение при дадена пациентка.

Относно периодическите проучвания за Човешки папиломен вирус (HPV), експертът показа, че в случай че една жена има естествени цитонамазки и си направи един път тест за папиломен вирус и той е негативен, при липса на промяна на сексуален сътрудник би трябвало да не се чака да има някаква градация. Ако дамата си прави профилактични цитонамазки и гинекологични прегледи и при някои от тези прегледи се открият някакви промени по шийката на матката, в случай че се тества и се види някакъв колпоскопски атипизъм, там се работи по диагностиката и лечебното държание, което е уеднаквено за света. Ако има някаква смяна и цитонамазката е добра, само че теста е позитивен и излиза някакъв папиломен вирус, то експерт би трябвало да назначи неотложно лекуване.

„ Съвременните схващания са, че папиломният вирус е един от основните факторите за появяването на рак на маточната шийка. Годишно в света към 500 хиляди дами се разболяват от рак на маточната шийка и се смята, че към 40% от тези пациентки имат носителство на папиломен вирус. Останалите 60 % може би са има допир с папиломен вирус, който е отключил смяна в ДНК на клетката, отключил е предракова върволица и по-късно организмът го е изчистил или макроорганизма се е самоучистил от него. Но и 40 % да е, не е дребен по никакъв начин този %. Имаше изявления, които споделяха, че папиломен вирус се откриват и в далечните метастази от рак на маточната шийка. “ сподели още доктор Делчев.

Още забавни здравни вести, както и изявленията с водещи експерти може да откриете в категория „ Здраве„.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР