Човешкият организъм е доста адаптивен и смяната на времето с

...
Човешкият организъм е доста адаптивен и смяната на времето с
Коментари Харесай

Колко отнема свикването със смяната на часа?

Човешкият организъм е много адаптивен и промяната на времето с един час по принцип не е толкоз стресова. Необходими са ни към 5-7 до 10 дни, през които да успеем да свикнем със промяната тутакси.  Това разяснява неврологът доктор Диана Дечовска във връзка връщането към астрономическото или зимно часово време тази неделя, 30 октомври.

В 04:00 часа сутринта стрелките на часовника се връщат с един час обратно.  По статистически данни към 5% от хората реагират и възприемат по-тежко тази едночасова промяна, осведоми доктор Дечовска. Хората, които са по-чувствителни към слънчева светлина, смяна в атмосферното налягане, промяна на времето, се сблъскват с нарушаване на съня – по-трудно се разсънват заран, по-трудно заспиват, като това се отразява и на душeвността, изяснява неврологът. Сънят е доста значим за психическото положение на индивида. Нарушението на съня води до раздразнителност, нервност, понижени централизация и трудоспобност, намалено въодушевление.  Хората в по-напреднала възраст и тези с хронични болести също ще усетят смяната на времето по-изразено, защото техният организъм е по-малко адаптивен, означи още доктор Дечовска пред Българска телеграфна агенция. По думите й има хора, които са по-склонни към т.нар сезонно афективно разстройство (склонност към депресия), тъкмо при промяната на сезоните и прекосяване към зимно часово време, защото слънчевата светлина е директно обвързвана и с хормона на щастието – серотонин, а през зимата тя е по-ограничена. Това се показва в намалено въодушевление, тромавост, липса на сила и предпочитание за извършване на ежедневни неща. При този тип меланхолия хората са по-склонни да прекаляват с храна, изясни Дечовска. Трябва обаче да е ясно, че това е преходно положение и в случай че се съблюдават избрани рекомендации, по-лесно ще се оправим с този проблем. 
Заради промяната на часовото време може да бъде понижена жизнеността на организма за известно време, до момента в който той свикне с новите условия на часовата разлика, споделя още експертът.
Здравословно хранене, хидратация на организма, положителният сън, физическа интензивност и по опция повече време на слънце ще ни оказват помощ да се оправим по-лесно със промяната тутакси. По принцип е хубаво към седмица преди часовата промяна да стартираме да си лягаме с към половин час по-рано, с цел да можем да преминем гладко интервала на акомодация, прибавя доктор Дечовска. Друга общовалидна рекомендация, освен при промяна на часово време, е да не се стои пред екрани – телефони, компютри, тв приемник, два часа преди лягане. Светлината от екраните блокира синтеза на мелатонин, който е главният хормон на съня. 
На 12 септември 2018 година Европейската комисия разгласява законодателно предложение за преустановяване на промяната на времето в Европейски Съюз. Според изследване на Европейска комисия, извършено през лятото на 2018 година и в което вземат участие 4,6 млн. души от страните членки, 84% от запитаните дават отговор, че желаят да се приключи промяната на часовото време поради множеството отрицателни резултати върху здравето и държанието на хората, вследствие нарушаването на биологичния им темп. 
На 26 март 2019 година Екологичен потенциал одобри решение, съгласно което страните членки би трябвало да осведомят Европейска комисия до 31 октомври 2020 година кое часово време ще изберат, а до 1 април 2021 година да одобряват и разгласяват смяна в националното си законодателство, която да отразява новия правилник за часовото време. В случай че съответната страна членка избере лятното часово време, последната промяна, която би трябвало да направи, е през март 2021 година, а в случай че избере зимното часово време, последната промяна би трябвало да е през октомври 2021 година Действащата инструкция за часовото време от 2001 година се анулира от 1 април 2021 година, заради влизане в действие на новия правилник. За да стане факт решението на Екологичен потенциал обаче, би трябвало да се произнесе Съветът на Европейски Съюз, което още не се е случило. В международен мащаб лятното часово време не се практикува в 169 страни. Сред страните, където е анулирано, са Казахстан, Киргизстан, Ирак, Пакистан, Бангладеш, Грузия, Армения, Русия, Египет и Азербайджан, а Беларус и Турция са се отказали от въвеждането на зимно часово време.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР