Човешки останки със златни езици са намерени при разкриването на

...
Човешки останки със златни езици са намерени при разкриването на
Коментари Харесай

В Южен Египет откриха човешки останки със златни езици

Човешки остатъци със златни езици са открити при разкриването на две гробници от Саиския интервал на Древен Египет, заяви Министерството на туризма и антиките, представено от Българска телеграфна агенция.

Откритието в археологическия обект Ел Бахнаса в южноегипетската област Миня е направено при разкопки, провеждани от експедиция на Института за антични близкоизточни проучвания на Барселонския университет в Испания.

Останките на двама души със златни езици са открити до входа на първата гробница, а вътре е открит огромен саркофаг с похлупак с формата на женско тяло. Първоначалните изследвания демонстрират, че гробницата е била отворена и плячкосана още в древността.

Втората гробница, която се намира в съседство на първата, е непокътната и изцяло затворена, споделя ръководителят на разкопките проф. Хасан Амер от Факултета по археология на Университета в Кайро. В нея е открит саркофаг от варовик с похлупак с формата на мъжко тяло и две ниши, съдържащи съдове за предпазване на вътрешностите на мумията, наричани канопи, както и няколкостотин керамични погребални фигурки (ушебти), амулети и мъниста.

Археолозите считат, че двете гробници пазят още секрети, които бъдещите изследвания ще разкрият. Предстои да узнаем повече и за златните езици. От началото на експедицията в Ел Бахнаса през 1992 година са открити голям брой скъпи артефакти от 26-ата династия на Древен Египет сред 664-525 година прочие н.е., известна като Саиски интервал, както и от гръко-римския и коптския интервали.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР