Човешката душа докато не претърпи скръб, труд и теснота не

...
Човешката душа докато не претърпи скръб, труд и теснота не
Коментари Харесай

Вижте трейлъра на „Смутни времена“ - епос за...

Човешката душа до момента в който не претърпи тъга, труд и теснотия не може да се възобнови и освети. С тези думи стартира филмовият откъс на кино лентата „ Смутни времена “. Продукцията се приготвя от националното съдружие „ Хайдути “, чието председателство е в Пловдив.

Авторите са избрали смътния интервал в българската история от края на 18-и и началото на 19-и век, за който сведения е издирвала главно професор Вера Мутавчиева.

Базиран на романа й „ Летопис на смутното време “, филмът цели да подсети, че преди да се възроди, нашият народ е минал през най-лошото – грабежи, заколение, принуждение, оскърбление.

Точно тогава, преди Възрожденската ера, нашите земи са били най-размирните на Балканите – вилнеели са кърджалии и бандити. Епичният над 5-минутен филмов откъс на продукцията, в която всички се включват изцяло безплатно, бе показан в четвъртък вечерта в културен център „ Тракарт “ в Пловдив пред десетки посетители. Сред тях бе ръководителят на общинския съвет Савина Петкова.

Трейлърът е наличен в канала за видеосподеляне YouTube и на фейсбук страницата на сдружението.

За цялата идея пред Марица.Бг описаха Иван Тонев и Митко Конов

Димитър Томов, режисьор на кино лентата

Идеята бе моя. Искаме да покажем, че духът е вечен. Всичко друго отминава единствено духът остава. Българският дух обаче би трябвало да бъде поддържан. Днес имаме извънредно огромна потребност от това увещание.

Това време на безредици и безбожничество, се повтори по малко променен метод 90-те години. Трейлърът е първата стъпка. След това ще създадем къса документална лента, а най-после ще приключим и игралния филм.

Докато актуалните режисьори търсят коменриалното, то всеки от нашето съдружие дава по нещо от себе си за концепцията изцяло безкорисно.

Иван Тонев, член на управителния съвет и байрактар на съдружие „ Хайдути “

Искаме да пресъздадем смутното време на размирието, когато доста човешки ориси, най-вече християнски и български, са потърпевши от набезите. Искаме да покажем силата на българския дух. Народ, който е грабен, насилван, обичай и убиван, само че е преживал всичко това, в последна сметка е възкръснал. Този интервал от нашата история не е проучен изключително, като се изключи труда на Вера Мутавчиева.

Централата на съдружие „ Хайдути “ е в Пловдив, само че съидейниците са от цялата страна. До момента дейните членове са към 40 индивида. Те преоткриват, съхраняват и разпространяват българската история.

Всички носии и оръжия, които те употребяват са достоверни. Някои от тях имат 200-годишна история. Другата съществена активност на сдружението е съсредоточена в открити уроци по учебните заведения.

Те желаят да подтикват децата да се гордеят. От сдружението желаят да изтупат прахта от вехтите воеводи и да ги дават като образец на днешното потомство. Планира се дигитализиране на уроците, с което те да станат още по налични за учениците. /Марица.бг

тагове смутни времена кърджалийска година  Вижте филмовия откъс на „ Смутни времена “ - епос за кърджалийските години  Вижте филмовия откъс на „ Смутни времена “ - епос за кърджалийските години  Вижте филмовия откъс на „ Смутни времена “ - епос за кърджалийските години  Вижте филмовия откъс на „ Смутни времена “ - епос за кърджалийските години  Вижте филмовия откъс на „ Смутни времена “ - епос за кърджалийските години
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР