Човекът, сам по себе си не е възможен извън общността.

...
Човекът, сам по себе си не е възможен извън общността.
Коментари Харесай

Как общностите могат да противодействат на отчуждението между хората

Човекът, самичък по себе си не е вероятен отвън общността. Но, обратно на общовъзприетите показа общността не е общ брой от човеци, а система от връзки. Ние се усещаме добре, пълноценни и осъществени, когато сме част от такава мрежа, разяснява Харалан Александров , обществен антрополог в началото на втория панел от публичния диалог за щастието на нацията, проведен от списание „ Мениджър “. Дебатът съпътства формалното показване на данните от Втория народен показател на щастието, направен по задание на „ Мениджър “.

Изграждането на общности като метод за противопоставяне на отчуждението сред хората е тематиката на полемиката във втори панел. Идеалът за общественост допуска тя да дава отговор на няколко условия: да е включваща, а не изключваща и маргинализираща, да приема и толерира разликите сред хората, с цел да подтиква развиването, разясни антропологът. Според него българската общественост минава през доста съществени тествания, ние сме в интервал на депопулация, а част от хората стартират да се усещат обречени, което е една от точките на изкривяване на обществото ни. Другата точка на изкривяване е бедността, което провокира яд у хората. Много процеси са като че ли в развой на декаданс и крах, което пък води до чувство за злощастие, добави Харалан Александров. Здравата и витална общественост е тази, която съумява да съчетае взаимност със съревнователност, популярност богу, към момента има белези на това комбиниране в разнообразни проведени общности в страната, означи още той.

Общността към този момент може да бъде на всички места по света и не е належащо да бъде безусловно териториално обусловена като страната България, счита Христо Бояджиев , създател на неправителствената организация Тук-Там. Вече 12 години работим за това българите на всички места по света да се усещат част от общественост на хора с ясна цел, гледайки напред, даде образец той.

Поколенията, израснали с технологии, също имат потребност да бъдат дружно, да са част от общественост, пък даже и виртуална, разяснява и един от най-популярните влогъри у нас Крис Захариев . Тази наклонност ясно проличава и в измененията, които вкарват обществените мрежи. Facebook да вземем за пример към този момент подтиква основаването на групи, а не толкоз самостоятелните изяви, добави той.

Дигитализацията е още една опция за другарство и основаване на общности и никога не значи, че изключва общуването онлайн, сподели и Петя Стойчева Кривицки , клиничен психолог. Бум в света сега да вземем за пример са цифровите лечения и това е страхотна опция за поддръжка отвън действителния свят и разкриване на нов път към щастието.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР