Човекът, който реално създава Ал Кайда - Абдула Азам, е

...
Човекът, който реално създава Ал Кайда - Абдула Азам, е
Коментари Харесай

"Няма държава, която да е бяло поле на картата на тероризма"

Човекът, който действително основава Ал Кайда - Абдула Азам, е събирал информация за България през 1989 година, когато бе така наречен възродителен развой. Това съобщи арабистът Владимир Чуков.

" Тогава, през 1989 година, Абдула Азам, духовният татко на Бин Ладен, е в Истанбул, търси информация и е бил на път да направи една сериозна преоценка на обстановката в България. И в случай че те са били решили да пращат хора, както след това в Босна, нямало е да питат нито турското държавно управление, нито България, нито тези хора, които участваха в така наречен " огромна екскурзия ". Това, което той написа за България, е доста забавно: " Българското комунистическо държавно управление е най-жестокото във връзка с мюсюлманите като се изключи това в Албания. " И в случай че възродителният развой се беше завършил по този начин, както завърши, в този момент бихме могли да приказваме за една напълно друга обстановка ", споделя Чуков пред Канал 3.

Той е безапелационен, че сега няма страна, която да е стопроцентово сигурна по отношение на терористични закани, изключително около намаляването на въздействието и територията на така наречен „ Ислямска страна ".

" Няма страна, която да е застрахована, обезпечена, която да е бяло поле на картата - и в случай че считаме по този начин, значи сме наивници, сподели Владимир Чуков. - Но има и съответна степен на заплаха, а България не е Босна. Съседна Югославия и изключително Босна бяха залети от войни, залята с всеобщо присъединяване на джихадисти. "

За радикализацията в циганските махали, като тази в Пазарджик, Владимир Чуков показа: " През 90-те години на предишния век тъкмо тази махала бе приютила така наречен капланджии, и тогава издигнаха знамето на халифата - Метин Каплан, на този турски халиф от Кьолн, който излежава доживотна присъда в Турция. Тези хора (от махала Изток в Пазарджик), те са предразположени да бъдат каналджии, да бъдат ятаци - за предоставяне на заслон, за предоставяне на канали, за ориентиране от границата, към границата, нещо, което не го вършат за пръв път. Така е било през 93-а, 94-а, през 95-а година. "

Владимир Чуков обаче не вижда ромите като джихадисти, които се жертват за вярата. " В персонален проект ромите не биха стигнали до такава степен да си създадат халифат - вие мислите ли, че може да има ром, който да стане самоубиец? ", попита най-после той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР