Човекът, който нарече 80% от българите дебили, а през последните

...
Човекът, който нарече 80% от българите дебили, а през последните
Коментари Харесай

Съпругата на червения Иво Христов - съдружничка с бос от митичната Мултигруп

Човекът, който назова 80% от българите дебили, а през последните години се изявява като деен русофил и евразиец, и непрестанно вещае апокалипсиси за България, май не всеки път е бил върл почитател на политическата и нравствена хигиена. Вече бяха осветени връзките на Иво Христов в първите години на демокрацията с младежкото Съюз на демократичните сили, както и с шефа на правната комисия в Народното събрание и някогашен правосъден министър Светослав Лучников. Христов е консултант от 1996 година в същата комисия и разпален седесар. Участва в подготовката и писането на всички закони, които по-късно са одобрявани от "десните ", в това число и този за приватизацията (с особения акцент върху РМД-приватизацията). В същото време обаче като в типичен трилър "живее с врага ", написа "Фактор ".
Съпругата на аления народен представител, която е правист по обучение, се оказа един от най-доверените хора на Иван Дремсизов, вторият човек след Илия Павлов в митичната "Мултигруп ". Нейната бизнес история с един от босовете в групировката е с най-малко 18-годишна отминалост, когато с изключение на Илия Павлов, в "Мултигруп " притежател е и Иван Дремсизов.

През 1999 година Николета Калчева Лингорова-Христова е шеф в главната компания на Дремсизов "Интерстийл трейдинг къмпани ". Това беше една от главните компании в структурата на "Мултигруп ", работеща в областта на металургията. При държавните управления на Любен Беров и Жан Виденов "Интерстийл " стоеше на входа и на изхода на "Кремиковци ". По това време металургичният комбинат постоянно не плащаше на държавната НЕК за употребявания от него ток и се стигна до изключването му от мрежата. Въпреки това обаче управлението му изрядно плащаше на "Интерстийл ".

Схемата "вход - излаз "

не е измислена от Илия Павлов, само че е реалност, че в България тя беше приложена изключително сполучливо и донесе обилни облаги на "Мултигруп ". Типичен образец за сходна скица на "Мулти " са връзките сред компанията на групировката "Интерстийл " и металургичния комбинат "Кремиковци " в годините преди неговата приватизация. Девизът на групировката беше: "Сложи ръка на входа със суровините - и ще разполагаш с крайния артикул на пазара. " 

Тази скица нанася трайни вреди за държавните сдружения, защото медиаторът не се интересува от вложения в тях. Самата "Интерстийл " отхвърляше, че има преобладаващ дял в търговията с подготвена продукция. Но шефове на комбината по това време твърдяха, че дялът на "Интерстийл " в износа на подготвена стомана от комбината е бил над 25%. Според почитан чиновник на "Мултигруп " "Интерстийл " е внасяла към 350 хиляди тона коксувани въглища годишно и към 500 хиляди тона желязна руда за комбината. Общият размер на тези интервенции по данни на групировката е бил към 150 млн. $ годишно.

Половинката на аления депут - Николета Калчева Лингорова-Христова, е съсобственик с Иван Дремсизов и в сдружението "Инекс пропъртис ", сочат данни от комерсиалния указател. Освен това още от 1998 година тя е сътрудник с индивида на "Мултигруп " и във компанията " "Ферексим ". Николета Калчева Лингорова-Христова е толкоз близка със фамилията на Дремсизов, че продължава бизнес традициите като до преди година е била съучастник и със сина Николай Иванов Дремсизов - във компанията НВП Консулт.

Едва ли през днешния ден за някого има подозрение, че "Мултигруп " и босът й Илия Павлов преуспяваха с протекциите на БКП-БСП, страната, Държавна сигурност, мутрите и естествено Русия, макар, че групировката постоянно менеше политиката си - съгласно ползите си и политическата си багра. Моделът "полугрупировка-полупартия " дълго време носеше триумф на Илия Павлов. Умелото лавиране сред партиите в Народното събрание беше допустимо заради обстоятелството, че всички държавни управления след 10-ти ноември имаха нежно болшинство и с подкупването на верните хора в Народното събрание елементарно можеше да се въздейства на държавната политика. Това обаче надали е създавало дискомфорт на синия демократ Иво Христов, когато е бил в екипа на Светослав Лучников. 

Нито пък евентуално го тормози и в този момент, когато се е устроил на левия бряг като народен представител от Българска социалистическа партия. Може би в този сгрешен модел се крие и злото на проваления български преход, принос за който има и "ерудита " Иво Христов, който с подставените лица от по този начин наречената "стара десница ", съучастваха в превръщането на политическата власт на БКП-БСП и ченгетата в икономическа, с цел да се върнат след това от позициите си на стопански властници в България още веднъж в политическата власт. Така неслучайно и Христов през днешния ден е прероден в народен представител от Българска социалистическа партия.

Неслучайно "168 часа " неотдавна подчертава, че Христов е едно от загадъчните лица в Народното събрание - по едно и също време го одобряват за американофил и русофил, специализирал е в Съединени американски щати, само че и в московска школа, бъркат го дали е "ляв " или "десен ". Но безспорен факт е, че живее като състоятелен човек, кара нови коли и държи на стилните трендове. Това може да се откри и от декларацията на депутата, подадена в сметната палата. Семейството разполага с къща, вила, апартамент, дворни места, първокласни коли, участия във компании, спестявани в банки (виж в изложба имотната му декларация). Но това несъмнено е друга приказка - не за дебили.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР